Szabadidő

2022.12.27. 11:03

Tippek a Nool.hu-tól: jó játék házilag elkészíteni a gyurmát

A karácsonyi ajándékok kibontása utáni napokban az új játékok lekötik a gyerekek figyelmét. Azonban ha ráunnak az újdonságokra, jó ha a szülők olyan ötlettel tudnak előállni, amihez eszközök sem szükségesek.

G. E.

A bújócska és a fogócska mindig jó ötlet lehet, ha a legmodernebb kütyük és a csillogó-villogó játékok bűvköréből ki akarjuk vonni a kicsiket. Ahol sok a szoba, ott egész sokáig lehet kitűnő búvóhelyet találni. Az udvaron pedig nagyszerűen lehet fogócskázni, a tavaszias idő is erre csábít. 

Gyurmázni szinte mindenki szeret. Még felnőttként is szívesen formázom a különböző figurákat a puha anyagból. Nem is kell drága bolti gyurmát vásárolni, a gyerekekkel együtt otthon is készíthetünk természetes gyúrni valót. Ehhez nem kell más, csak két bögre liszt, egy bögre apró szemű só, 2 bögre langyos víz, 2 teáskanálnyi citromsav és 1 evőkanál étolaj, valamint ételszínezék, tetszés szerint. Egy lábasban feltesszük a vizet melegedni a tűzhelyre, érdemes ekkor színezni. Majd beletesszük az összes hozzávalót, folytonos kevergetés mellett addig főzzük, amíg összeáll a massza. Miután kihűlt frissen tartó fóliában, vagy fedett tárolóedényben sokáig eláll a hűtőben.

Az ételszínezék mellett használhatunk természetes színezőanyagokat is. A kurkumától sárga, a pirospaprikától narancsos, a kakaóportól barna színt kaphatunk. Amennyiben illatos gyurmával játszanánk szívesen különböző aromákat – vanília, mandula, narancs – is belekeverhetünk. A puha, otthon kotyvasztott anyagot a gyerekek szívesen gyúrják, lapítják, formázzák kedvünk szerint. Indulhat is a móka, amiből a felnőttek sem maradnak ki szívesen!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában