Jótékonyság

2022.12.10. 11:26

Mézlovagok adománya csalt édes mosolyt a gyermekek arcára Nógrád megyében + fotók

Immár hagyomány, hogy a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület, illetve a Palóctáj Mézlovagrend tagjai Szent Ambrus napja alkalmából jótékonysági és figyelemfelhívó programot szerveznek. Minap aranyló finomsággal érkeztek a mézlovagok Csitárra és Karancslapujtőre, hogy édes mosolyt csaljanak a gyerekek arcára.

Veres Edina

A mézlovagok évről évre adománnyal érkeznek a gyerekekhez

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

 Tizennégy évvel ezelőtt alakult meg a Palóctáj Mézlovagrend, amely napjainkban 26 tagot számlál, köztük Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei méhészeket, illetve néhány Szlovákiában élő magyar szakembert. A közelmúltban lezajlott nagymesterválasztás után a korábbi vezetőtől, Szandai Józseftől Várszögi Balázs vette át a stafétát.

– Már a legelejétől azt az álláspontot képviseljük, hogy nem reklámanyagokba fektetünk, hanem személyes látogatásokkal népszerűsítjük a mézet, azon belül is a palóc méhészek által termeltet. Rendszeresen keresünk fel óvodákat, iskolákat, kórházakat, illetve egyéb egészségügyi és szociális intézményeket, ahol az aranyló finomság jótékony hatásai mellett a méhészek mindennapi munkájáról is beszélünk. Az egész éves menetrendünkből kitűnik Szent Ambrus napja, amikor a lovagrend által kiválasztott intézmények számára mézadományt juttatunk el – mondta Várszögi Balázs.

Hozzátette: a méhészek védőszentjének napjához kapcsolódva minden megyében szerveznek programokat, így szűkebb hazánkban is. A Palóctáj mézlovagok a Csitári Tagóvodában, illetve a falu idősek klubjában közel harminc személyt ajándékoztak meg a fél kilogrammos kiszerelésű akácmézekkel, illetve a gyerekeket egy-egy méhecskés kifestővel is meglepték. Innen a mézlovagok útja a karancslapujtői óvodába vezetett.

Ahogy arra a nagymester rámutatott, a helyszíneken beszéltek mézfogyasztás jótékony hatásairól, valamint a méhészek által használt eszközökön túl szó esett arról is, hogy mennyi mindent köszönhetnek az emberek a méheknek, hiszen a kis rovarok például kulcsszerepet játszanak a haszonnövények beporzásában is.

Hálásak az édes meglepetésekért

Csitáron a település polgármestere is részt vett a karitatív eseményen. Komjáti István portálunk érdeklődésére elmondta, a program során a mézlovagok olyan nyelvezettel beszéltek hivatásukról, amelyet a gyerekek is könnyen megértettek.

– Úgy gondolom, hogy a mézfogyasztásnak kiemelkedő szerep jut az egészségmegőrzés és immunerősítés terén, emiatt is tartom jelentősnek, illetve támogatásra méltónak a mézlovagok kezdeményezését. Lényeges, hogy a gyerekek minél kisebb korban megtudják, hogy mennyi jótékony hatással bír az aranyló finomság – hangsúlyozta a polgármester.

Mézzel édesítik a teát a csitári óvodások számára

Menyhárt Gáborné, a Csitári Tagóvoda, valamint a hugyagi székhelyintézmény vezetője kifejtette: nagy jelentőséggel bír a számukra, hogy a gyerekek rendszeresen fogyasszanak mézet, így például a kicsik teájának édesítéséhez is nap mint nap azt használnak.

– A mézlovagok a hugyagi székhelyintézményünkbe is rendszeresen ellátogatnak azért, hogy a bemutassák a gyerekeknek méhész szakma szépségeit és eszközeit. Emellett pedig az óvodákban szervezett egészséghetek témái között szintén rendszeresen helyet kap a méhészkedés, és azzal együtt a méz témaköre is – fejtette ki Menyhárt Gáborné, aki kiemelte: fontos számukra, hogy jó példával járjanak elől, hiszen a gyerekek a látottakat, és hallottakat elmesélik otthon. Ezzel pedig a szülőknek is átadják az ismereteket, illetve az egészségmegőrzéssel kapcsolatos ötleteket.

A Karancslapujtői Kastélykert Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője, Horváth Krisztina úgy fogalmazott: nagy megtiszteltetés számukra, hogy a mézlovagok választása az intézményükre esett a mézosztás kapcsán.

– A három csoportunkba összesen 75 gyerek jár. A jelenlévő gyerekek arcán látszott, hogy mekkora élmény nekik ez a látogatás. Ugyan eleinte kicsit megszeppentek, hiszen nem találkoztak még taláros mézlovagokkal, de ez a meglepődöttség gyorsan elillant – számolt be Horváth Krisztina, aki azt is elárulta, hogy intézményük zöld óvodaként működik. Emiatt is nagy hangsúlyt fektetnek a természetvédelemre, illetve a szülőket is igyekeznek bevonni a különböző környezetvédelmi programjaikba. Emellett pedig céljuk, hogy kiérdemeljék az Örökös Zöld Óvoda címet.

A Palóctáj Mézlovagrend Szent Ambrushoz kötődő programjai vasárnap szentmisével és szoborkoszorúzással zárulnak Szécsényben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában