Hivatás

2022.12.17. 15:25

Kalóz Erika: úgy állj a beteg ágya mellett, mintha a rokonodat ápolnád!

Kalóz Erika, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Szent-Györgyi Albert Technikum szakmai igazgatóhelyettese már közel három évtizede végez oktatói munkát az egészségügy területén. Bár a tudomány és a szakma is rengeteget fejlődött az évek során, munkája legfontosabb részének mégis azt tartja, hogy a tanítványait elhivatottságra nevelje.

Lászlók Judit

Ezt a foglalkozást csak szívvel-lélekkel lehet végezni – vallja Erika

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Kalóz Erika 1984-ben a kazincbarcikai Egészségügyi és Óvónőképző Szakközépiskolában szerezte meg általános ápoló és asszisztens képzettségét. Majd a Debreceni Egyetemen csecsemő- és kisgyermeknevelő szakon is végzett. Ezt követően a Salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház gyermekosztályán kapott állást. Itt többször találkozott tanulókkal, akiknek folyamatosan segítette a munkáját, és közben tanította is őket. 

– Tulajdonképpen ekkor döntöttem úgy, hogy elvégzem az egészségügyi szakoktatói képzést, és beiratkoztam a SOTE egészségügyi főiskolára – fogalmazott Kalóz Erika. Hozzátette: – A tanulmányaim elvégzése közben családot alapítottam, született egy kislányom is. Simon Bálint szakmai igazgatóhelyettes ajánlására és megkeresésére 1998-ban egészségügyi szakoktatói munkát vállaltam az egészségügyi szakközépiskolában. Mindig fontosnak tartottam, hogy folyamatosan képezzem magam, ezért erre építkezve az évek során elvégeztem egy kommunikációs önismereti tréner képzést, foglalkoztam ifjúságvédelemmel, valamint a Magyar Vöröskeresztnél mint támogató tanár tevékenykedtem. Eközben a Testnevelési Egyetemen egészségtantanári szakon szereztem diplomát, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a közoktatás vezetői képzést is elvégeztem. Családi körülményeim változása miatt az NMSZC Szent-Györgyi Albert Technikumban kezdtem el tanítani Balassagyarmaton, amelynek immár ötödik éve vagyok a szakmai igazgatóhelyettese. 

Kalóz Erika szakmai igazgatóhelyettes az újraélesztés lépéseit szemlélteti egy bábun a tanulók előtt
Kalóz Erika szakmai igazgatóhelyettes az újraélesztés lépéseit szemlélteti egy bábun a tanulók előtt 
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

Kalóz Erika hangsúlyozta, hogy nagyon szereti a munkáját, és fontosnak tartja, hogy a felnövekvő generációnak átadhassa a szakma szeretetét. 

– A tanítványaimnak mindig azt mondom, hogy ezt a hivatást csak szívvel-lélekkel lehet csinálni. Ezért mindig úgy álljanak a beteg ágya mellé, mintha a saját hozzátartozójukat ápolnák. Szigorú elvárásaim vannak a tanulók irányába, ugyanúgy megkövetelem a feltűzött hajat, mint a formaruha viselését. Ezáltal is igyekszem őket arra tanítani, hogy amikor felveszik a munkaruhát, próbálják elfelejteni az otthoni dolgaikat, és a munkára, a betegekre koncentráljanak, amikor pedig leveszik, a munkahelyi dolgaikat hagyják hátra – mondta a szakmai igazgatóhelyettes. Az oktató folyamatosan törekszik arra, hogy tanulói elsajátítsák az alapokat, amire később ráépíthetik a szakma specialitásait. Mint mondta, ehhez nagy segítséget nyújt az intézmény jól felszerelt eszközparkja, illetve lehetőségük nyílt arra is, hogy az óraadók révén szélesítsék a tanított szakmák repertoárját, valamint az Országos Mentőszolgálat támogatásával a mentőápoló-képzést is oktatják. Mindezek pedig segítik a diákokat abban, hogy felsőfokú vagy akár egyetemi képzésen is megállják a helyüket. A legtöbben a védőnő, a szülésznő, a mentőtiszti, az orvosi diagnosztika, köz-, illetve a népegészségügy területén próbálják meg folytatni tanulmányaikat. 

– Az egészségügyi képzések iránt évről évre egyre nagyobb az érdeklődés. Célunk elsősorban az, hogy Nyugat-Nógrádnak olyan egészségügyi dolgozókat adjunk, akik a szakmájuk csúcsán vannak és elkötelezettek – fogalmazott Kalóz Erika. Hozzátéve, hogy az NMSZC és a Tempus Közalapítvány közös pályázatának révén a tanulók az Erasmus+ programban külföldi szakmai gyakorlaton is részt vehetnek. A visszajelzések pedig azt mutatják, hogy jó munkát végeznek, hiszen tanulóik magasabban képzettek a külföldi diákokhoz képest. 

Az oktató végül kitért arra is, hogy nemsokára nyugdíjba megy, viszont a jövőben szeretne természetgyógyászattal foglalkozni, és továbbra is szolgálná az emberek egészségi állapotának javítását. 

Hatalmas változáson ment keresztül az egészségügy az elmúlt évtizedekben

Kalóz Erika kiemelte, hogy a közel négy évtizedes szakmai pályafutása alatt nagyon sok változáson ment át az egészségügy. Ebből pedig ő is aktívan kivette a részét. 
– Úgy vélem, hogy a képzés magasabb szintűvé vált, hiszen növekedett az elvárás, a tudomány pedig hatalmas léptékkel fejlődött. Bár a robottechnológiát már alkalmazzuk a gyógyászatban, és a növendékekkel is igyekszünk megismertetni az eljárásrendeket, de a több évtizedes tapasztalatom azt mutatja, hogy a kommunikációt, az emberi érintést, az empátiát, a hivatástudatot és szeretetet nincs az a robot, ami helyettesíthetné – mondta a szakmai igazgatóhelyettes, aki szerint ehhez a fejlődéshez igazodni kell. Éppen ezért az intézmény négy ágazata is az egészségre épül, és szorosan kapcsolódik egymáshoz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában