Desszert

2022.12.23. 20:01

Különleges ízű szaloncukrokkal édesítik meg a nógrádiak az ünnepet

A karácsony sokaknak elképzelhetetlen a fát díszítő szaloncukor nélkül. Az elmúlt évhez képest ezen édesség ára is emelkedett, de az üzletek polcain és a vásárokban, piacokon bőséges kínálatból választhatnak a vevők. Az ízek sokszínűségét tekintve senkinek sem lehet oka panaszra.

Gulyás Edina

Jelentős a kereslet a kézműves, magas minőségű termékek iránt is

Forrás: Nool.hu

Fotó: Török János, Délmagyarország

Vannak, akik már az ünnepet megelőző hetekben azzal töltik a hosszú, téli estéket, hogy felkötözik a fenyőre szánt édességet. Aztán a csillogó papírból kibontott finomságok lopva tűnnek el, csak az üres csomagolás marad a fán. Persze vannak olyanok is, akik nem bajlódnak a finomság felfűzésével, egyszerűen a karácsonyfa alá, egy tálba helyezik a nassolnivalót. Évtizedekkel ezelőtt az édesszájúak csak egy-két íz közül válogathattak, manapság már felsorolni sem könnyű, hányféle ízesítéssel készülnek a szaloncukrok. Nógrád megyében is bőven tudnak válogatni a kínálatból a finomságot kedvelők. 

– Közel harminc éve járom az adventi vásárokat és egyéni vállalkozóként kínálom a fára szánt finomságot. Az elmúlt évtizedek alatt nagyon kiszélesedett a kínálat, napjainkban már hetvennél is több ízből választhatnak a vásárlók – tájékoztatott az egyik kereskedő, aki a megyeszékhelyen kínálta az édességet. Mint mondta, tapasztalatai szerint leginkább a hagyományos zselés cukorkát keresik a legtöbben. Azonban a különlegességek, mint a túrós, a mákos és az alkohollal töltött is el szokott fogyni. Sokan döntenek úgy, hogy többféléből vesznek kisebb mennyiséget. A szaloncukor kilónkénti ára 2100 és 7000 forint között mozog. 

Kislányával válogatott a színes papírba csomagolt édesség között Varga Anita, aki elmondta, hogy a család inkább a hagyományos ízeket kedveli: minden évben vásárolnak kókuszos és tejkaramellás szaloncukrot. A kínálat azonban olyan bőséges, hogy elcsábulnak és a különlegesebb ízvilágot is ki szokták próbálni, de ezekből csak kisebb mennyiséget vesznek. 

Szaloncukor 2022
Kimért szaloncukor. Az árak elszabadultak az édességek piacán is  
Fotós: Flajsz Péter, 24 Óra / Forrás: Nool.hu

A salgótarjáni piacon is van miből válogatni, az egyszerű zselés, csokikrémes és gesztenyés szaloncukor mellett az ínyencek megkóstolhatják a zserbókrémeset, a trüffel-tejkrémeset robbanó cukorkával, vagy a sós-karamellásat ropogós crunchival. Utóbbiak kilójáért már közel 8000 forintot kérnek. 

– Cukorbetegként nagy öröm számomra, hogy már évek óta diabetikus szaloncukor is kapható a boltokban. Igaz ugyan, hogy az áruk jóval drágább, mint a hagyományos társaiké. Az egyik ismert márka által kínált cukormentes termék nincs fél kiló és 10 ezer forintba kerül. Az interneten nagyobb a választék, mint a boltok polcain – közölte Veres Eszter, aki az egyik bevásárlóközpont kínálata között válogatott, hozzátette: – Sajnos azonban a magas ár nem garantálja a kitűnő minőséget. Kóstoltam már nagyon finomat, de van a diabetikus szaloncukrok között számomra ehetetlen is. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában