Karácsony

2022.12.09. 13:49

Indulhat a roham a fenyőfákért Balassagyarmaton

Az adventi időszakban megkezdődik a fenyőfák árusítása is. Nógrád megyében is mindig széles választékkal várják a vásárlókat már a hónap elejétől az árusok. A termelők az idén a válság és a megnövekedett energiaárak ellenére nem, vagy csak nagyon minimálisan változtatták az örökzöldek árát.

E-L. Zs.

Kun József Balassagyarmaton árulja a fenyőket, már most sok az érdeklődő

Forrás: Nool

Fotó: E-L. Zs.

Bár egyelőre még kevés nógrádi helyen találkozhatunk fenyőárussal, de Balassagyarmaton az egyik nagy áruház parkolójában már nagy érdeklődés mutatkozott minap a tűlevelűek iránt, ahova Zala megyéből érkeztek a termelők. 

Kun József, a Kun kertészet vezetője portálunk megkeresésére elmondta: a saját termesztésű kínálatukban szerepel ezüst, luc és normand fenyő is. Hozzátette: a tavalyi árakhoz képest egy minimális – öt százalékos – emelést vezettek be, azonban a költségeik a többszörösére növekedtek, így a tavalyi évhez képest jóval kevesebb profitra számítanak. 

A termelő Zala megye déli részéről, Surd településről – a fenyőfa hazájának tartott faluból – érkezett Nógrád megyébe. Elárulta, hogy a megnövekedett üzemanyagárak miatt egy fuvarral szállították ide a teljes készletet, mintegy hatszáz fát, amit december 23-ig, vagy a készlet erejéig árusítanak a helyszínen. 

Nehezen tudnak tervezni

Kun József kiemelte, hogy ki kell gazdálkodniuk a gyomirtó- és a növényvédőszerek árát, a benzin- és a fuvardíjat, a csomagolóháló árát, a helyszíni bérlést, a szállást és a munkabérek költségét is. Nehezen tudtak előre számolni, így csak utólag fogják látni, az idei piac hogyan is alakult.

Ottjártunkkor volt bőven választék, a kínálatból mindenki a pénztárcájához mérten válogatott háromtól harmincezer forintig. Aki nem szeretné az utolsó pillanatra hagyni a beszerzést, már kedvére keresgélhet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában