Életpálya

2022.12.22. 11:33

Hivatástudatra neveli a rendvédelem iránt érdeklődő fiatalokat a gyarmati oktató

Gál Zoltán a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola oktatójaként képez rendvédelmi szakembereket évek óta. Az oktató elsődleges céljának tartja, hogy az intézményben végzett tanulók a különböző rendvédelmi tanintézményekben tanuljanak tovább, erre pedig a gyakorlati képzések során is igyekszik felkészíteni őket.

Lászlók Judit

A diákok speciális önvédelmet, testnevelést, intézkedési taktikát is tanulnak. A rendvédelmi szakemberekre biztos jövő vár, keresettek a munkaerőpiacon – mondta a szakember

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Gál Zoltán határőr őrmesterként kezdte a pályafutását a Balassagyarmati Határőr Igazgatóság ellátó-biztosító századnál. A Rendőrtiszti Főiskola elvégzését követően már hadnagyként, főelőadóként dolgozott az Igazgatóság több szakterületén. Karrierje csúcsán a Balassagyarmati Határforgalmi Kirendeltség vezetője volt. 

A rendőrség és a határőrség integrációja után a Balassagyarmati Rendőrkapitányságon dolgozott, mint Határrendészeti és Közbiztonsági Osztályvezető. Leszerelését követően, 2010-től vesz részt az NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskolában a rendészeti képzésben. Kezdetben csak egy-két órát, azonban a képzés változásával egyre nagyobb felkészültséget, szakmai tapasztalatot igényelt a tanítás, ezért egyre több aktív vagy már leszerelt rendvédelmi szakembert vontak be az oktatásba. 

– Az NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskolában a rendészeti képzés több évtizedre nyúlik vissza. A 90-es években a Belügyi rendészeti ismeretek oktatásával kezdődött, gimnáziumi képzés keretében – mondta el hírportálunknak Gál Zoltán. 

Hozzátette: – Azután a szakképzés átalakítása miatt a 2013/2014-es tanévben elindult az ágazati képzés Fegyveres szervek vagyonvédelem néven, a 2016/2017-es tanévtől pedig áttértünk a közszolgálati ügykezelő, ügyintéző képzésre. Ez utóbbi a jövőben már nem indul újra, ugyanis a 2020/2021-es tanévtől az újabb változás részeként ötéves közszolgálat-technikusi képzést indítottunk rendészeti technikus szakiránnyal. 

Gál Zoltán, az iskola oktatója
Gál Zoltán, az iskola oktatója
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

Ennek során a tanulók megismerik a jogi alapfogalmakat, a jogalkotás alapjait, az Alaptörvény rendelkezéseit, az állampolgárságra vonatkozó szabályokat, az emberi alapjogi normákat, a büntetőjog, a büntetőeljárás, a büntetés-végrehajtás, a közigazgatás rendelkezéseit, valamint a kriminalisztika alapfogalmait, eszközeit és módszereit. Továbbá a magánbiztonsági tevékenységgel, a rendvédelmi életpálya sajátosságaival, valamint a hivatás szakmai elemeivel ismerkednek. 

A gyakorlati képzésen magánbiztonsági szolgáltató szervezetek, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a rendőrség tevékenységének fontosabb elemeit is tanulják. Az első két év végén ágazati alapvizsgát tesznek, ezután speciális szakmai képzést kapnak. A tanulók a negyedik évben érettségiznek közismereti tantárgyakból, az ötödik évben pedig megszerzik a technikusi, valamint mellé a vagyonőri végzettséget. 

Programokkal is kiegészítik a képzést

Gál Zoltán hangsúlyozta, hogy az NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola rendészeti ágazatának számos saját programja van. Ilyen például a Kerékpározz a suliba, a Mikulás-kupa ifjú polgárőr lövészverseny, a Valentin-napi lövészverseny, a Közlekedés napja-emlékfutás, a Kadét Futás, a Bűnmegelőzési tábor, a Polgárőr pedagógus továbbképzés, az Ifjú polgárőr tábor, valamint a Civitas Fortissima-emléktúra, amelynek végén a tanulók ifjúpolgárőr-esküt tesznek. A legnagyobb saját rendezvényük az Ipoly Challenge, amit tavaly rendeztek meg először. Utóbbit a jövőben szeretnék országos versennyé fejleszteni. 

Az oktató kifejtette továbbá, hogy elsődleges célja az, hogy az itt végzett tanulók a különböző rendvédelmi tanintézményekben tanuljanak tovább. A képzésért pedig nem csak pluszpont jár a felvételinél, hanem fizikailag is felkészítik őket az elvárásokra. A gyakorlati oktatás során speciális önvédelem, speciális testnevelés, rendvédelmi ismeretek tantárgyak mellett az intézkedési taktikát is tanítják számukra. Továbbá a megfelelő tudás elsajátítása érdekében több sportszervezettel is együttműködnek. 

– A Ronin Dojóban önvédelmi sportokat tanulhatnak, illetve használhatják a kondicionáló termet. Kick-box vizsgát tehetnek, és tanulmányaik alatt akár a barna öves fokozatot is megszerezhetik. A Honvédelmi Sportközpontban (HSK) lövészeti ismereteket oktatunk számukra. A Honvéd Kadét Programban pedig honvédelmi alapismeretek oktatása zajlik, amihez minden segítséget megad részünkre az MH. 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, 25. Területvédelmi Zászlóalj állománya. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal és a Balassagyarmati Rendőrkapitánysággal közösen közlekedési versenyeket szervezünk. A nyári szakmai gyakorlatot a rendvédelmi szerveknél tölthetik a tanulók – ismertette Gál Zoltán, aki arra is kitért, hogy a Balassagyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltségen a nyári gyakorlatba beépítve, a 10. és a 11. évfolyamosak önkéntestűzoltó-tanfolyamon vesznek részt, amiben az Ipoly-Völgyi Különleges Mentők is segítséget nyújtanak. 

– A bűnmegelőzési program részeként ellátogatunk a Balassagyarmati Fegyház és Börtönbe, és megnézzük a körleteket, a tanulók bepillantást nyerhetnek a büntetés-végrehajtás mindennapi életébe. A Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetséggel közösen elindítottuk az iskolában az ifjú polgárőr mozgalmat, amelynek keretében polgárőri alapismereteket oktatunk, és a tanulók vizsgát is tehetnek – fűzte hozzá az oktató. 

A szakember kiemelte, hogy a személy és vagyonvédelem tanóra gyakorlati képzése keretében a balassagyarmati rendezvények mellett a BADISZ-VSE programjait is biztosítják. Emellett rendszeresen részt vesznek a Running Warriors, illetve haditornaversenyeken. Tavaly a haditorna országos versenyén 2. és 4. helyezést értek el, az idei megyei haditorna megnyerésével pedig a mikszáthosok fogják képviselni Nógrád megyét az országos verseny döntőjében jövő tavasszal. 

Gál Zoltán végül úgy fogalmazott, hogy a közszolgálat-technikus képzés rendkívül kiszámítható életpályát biztosít a tanulóknak, amit akár egész életen át végezhetnek hivatásszerűen. A jövőben ugyanis várható, hogy az ilyen végzettséggel rendelkezők egyéves képzés alatt rendőri szakképesítést szerezhetnek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában