Visszapillantó

2022.12.29. 16:58

Családi perpatvarról, vadászbalesetről és halálos balestről is írt a szilveszteri Nógrád a '90-es években

Így teltek a szilveszterek a '90-es években.

Nool

1991 utolsó, illetve 1992 első órái nem mindenhol zajlottak zökkenőmentesen. 

Elsején egy fiatalember kopogott be egy karancsaljai 83 éves nénihez, boldog új évet kívánt, majd hősiesen megverte az öregasszonyt. Nem is akármiért, 500 forintot tudott kiszedni, a pénztárcájából.

A férjek élete sem könnyű harcias feleségek mellett, erről szólt a következő rendőrségi hír. Három óra volt még hátra 1991-ből, amikor véget ért Somoskőújfaluban a családi perpatvar. A feleség (erős felindultságában) hasba szúrta férjét. A jelek szerint nem esett pánikba (a feleség), a férfit ugyanis csak reggel hét órakor vitte be a mentő a kórházba, életveszélyes állapotban.

1992 első lapja

1993 szilvesztere sem volt mindenhol vidám.

December 31-én este hat óra tizenöt perckor haláleset történt a salgótarjáni síküveggyárban. Egy munkáját végző targoncás szakember munka közben leesett a targoncáról és meghalt. 

Volt rablás és betörés is. Január 1-jén hajnali négykor Kazár és Mizserfa között a Rákóczi-telepi kereszteződésben diszkóból hazafelé megtámadtak egy kazári férfit. A hazaigyekvő embert tettleg bántalmazták, majd földön fekvő állapotában kabátját a benne lévő értékekkel, okmányokkal együtt elvették, hatezer forint értékben. A bejelentést követően forró nyomon üldözés bevezetésére került sor. A két személyt elfogták és őrizetbe vették. 

Január 2-án reggel nyolc órakor az endrefalvai Aranykalász Vadásztársaság fácán vadászatot szervezett a Mihálygerge fölötti réten. Nem sokkal később egy vadász sörétes lőfegyverrel meglőtt egy szécsényi férfit. A sérültet a salgótarjáni kórházba vitték be. Az arcból, valamint a jobb felkarból és a jobb tenyérből nagyobb mennyiségű sörétet távolítottak el. 

1994 eleje is hozott tragédiát

Egy évvel később már vidámabb képeket mutatott a lap:

1995-öt sok helyen köszöntötték vidáman

1996 utolsó napjai kifejezetten tragikusra sikerültek, nyolc nap alatt három halálos balesetnél helyszíneltek a rendőrök, ebből kettő az év utolsó két napján történt... 

Gyalogost gázolt egy hókotró Érsekvadkert belterületén, a 22-es főúton. A 63 éves gyalogos ugyan szabályosan, az úttest szélén haladt, az utcai lámpák is égtek, a Tátra vezetője, a 49 éves balassagyarmati sofőr mégsem vette észre őt.

Szilveszter éjszakáján, nem sokkal tizenegy előtt, a 21-es út mátraszőlősi elágazójához vonultak a tűzoltók,  mentők és a rendőrök is. A stop-táblával biztosított kereszteződésbe minden különösebb lassítás és elhárító manőver nélkül hajtott be egy Mátraszőlős felől érkező kocsi, s a Salgótarján felől érkező másik telibe találta. A Wartburg és a VW Golf találkozásnak véres eredménye: a tizennyolc éves pásztói fiatal halála, további négy súlyos és egy könnyű sérült, valamint a totálkár. Az áldozatot, aki apja autójával indult utolsó útjára, a tűzoltók emelték ki a roncsból.

Szörnyű tragédiákról írtunk 1997 első napjaiban

1998 se indult sokkal jobban. Mindössze tizenhat nyugodt percük volt a salgótarjáni tűzoltóknak az új év első éjszakáján: negyed egy után ugyanis már befutott az első riasztás az Úttörők útjáról, ahol egy második emeleti lakás erkélyajtói égtek, egyelőre ismeretlen okból. Egy órával később újabb jelzés érkezett - ez egyben az év első rendőrségi halottszemléjét is jelentette, a Dobó Katica úton. A 65 éves lakost este kilenc óra körül még látták tévézni, hogy ezután mi történt vele, azt legfeljebb sejteni lehet, pontosan rekonstruálni viszont aligha. Tény, hogy éjjel egy óra körül néhányan arra figyeltek fel, hogy füst szivárog a mindössze 25 négyzetméteres, egyetlen helységből álló lakásból. Feltörték az ajtót, majd riasztották a tűzoltókat, akik oltás közben megtalálták az idős ember szinte teljesen elégett holttestét. 

Az 1998-os Nógrád egy részlete

1999 első napjaira is jutott halálos baleset. Balassagyarmat külterületén egy szécsényi autós halálra gázolta a járműve előtt kerékpározó ötvenkét éves őrhalmi férfit. Bátonyterenyén két iskolás gyermek csúszott le szánkóval egy földútról egy magasabb rendű útvonalon haladó gépjármű elé. Nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek, mindkettőjüket a salgótarjáni kórház gyermekosztályára szállították megfigyelésre. 

2000. január 4-én hatalmas hóról számoltunk be

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában