Mézverseny

2022.12.22. 06:50

Arany minősítést kapott a varsányi méhész két méze is

A termelői piac állandó tagja mézédes termékeivel Lehoczki Dávid méhész. Mézei Az Év kiváló magyar méze versenyen arany és bronz minősítésben részesültek, ami különleges minőségről árulkodik.

E-L. Zs.

A balassagyarmati termelői piacon is kínálja termékeit a varsányi méhész

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Lehoczki Dávid hét éve foglalkozik méhészettel a volt varsányi termelőszövetkezet területén. Egy éve főállásban csak a méheknek szenteli az idejét. Három családdal indult, jelenleg százötvenhét családdal, álló méhészettel termel. Főként repce, akác és napraforgó méz, de vegyes virágmézet is találunk a kínálatban. A kész termékeket a közeli piacokon és különböző rendezvényeken értékesíti. 

A méhész elmondta, hogy 2019 óta minden évben indul az Év kiváló magyar méze versenyen, mert ez számára is egy visszajelzés, hogy milyen minőséget tud előállítani. A versenyfelhívásra rekordszámú mintát küldtek be idén, amelyet szakmai zsűri bírált el. Az értékelési szempontok között szerepelt a tisztaság, a víztartalom, a jellemző szín, a méz fajta szerinti illat jellege, az íz tisztasága, a csomagolás, valamint a harmónia, az összbenyomás. Az itt továbbjutó mézeken a következő fordulóban egy laborvizsgálatot végeztek, ami alapján minősítést kapott a termék. Víztartalmat, a fruktóz-glükóz arányt nézték, valamint a méz pollenösszetételét is megállapították. Így alakult ki a végső sorrend. ­

- Mind a négy beküldött mézem minősítésben részesült. Akácmézem és napraforgómézem bronz, propoliszos krémmézem és a lépesméz akácmézben arany minősítést szerzett - emelte ki Lehoczki Dávid.

Telített a piac

A piaci helyzetről elmondta, hogy minimális áremelést tudott bevezetni a tavalyi évhez képest. Ennek az az oka, hogy a méz nem alapélelmiszer és a világon a harmadik leggyakrabban hamisított élelmiszer, ami miatt telített a piac.

Jövőt tekintve kiemelte, hogy csarnokot szeretne építeni a varsányi telephelyen. Kisüzemi pályázat segítségével most lehetősége nyílt gépekkel bővíteni a méhészetet, így bízik benne, hogy ezt a kiváló minőséget nagyobb mennyiségben is tudja biztosítani a természet aranyából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában