Programajánló

2022.12.08. 20:01

Advent harmadik hétvégéje programok sokaságától ragyog

Hétvégén fellobban az adventi koszorú harmadik gyertyájának lángja, amelynek fénye a körülötte állók arcain kívül megannyi programot ragyoghat be megyénkben. Összegyűjtöttük, hová érdemes kilátogatni a következő napokban.

Veres Edina

Vasárnap fellobban a harmadik adventi gyertya lángja is

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Csokoládé és karácsonyi hangulat tölti meg az estét Balassagyarmaton

Egy különleges estével kezdődnek el a hétvégi programok Balassagyarmaton december 9-én, pénteken, 18 órakor a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Az Adventi Csoki Szalon névre keresztelt esemény műsorvezetőjének szerepét Olicsek Ádám tölti be, aki 18 óra 30 perctől Jagyutt Péter mestercukrásszal a Jagyutt család karácsonyairól beszélget, érintve múltat, jelent és természetesen a csokoládét. A Szerenád kamarazenekar karácsonyi koncertjének szólamai 19 órakor csendülnek fel, majd egy órával később a megjelentek egy Elvis Live Christmas Edition-t hallgathatnak meg Bérczi Bálinttól, egy XMAS POP-ra rophatják Makrai Dorottyával, valamint a vállalkozó kedvűek az énektudásukat is bebizonyíthatják egy karaoke-show során, amely idején meglepetés vendégek is magukhoz ragadják a mikrofont.

Mindenki karácsonya melengeti át a mátranováki szíveket

A Május 1. Művelődési Ház ad otthont a település hagyományos ünnepi rendezvényének, azaz Mindenki karácsonyának december 10-én, szombaton, 15 órától. A program szervezését a település önkormányzata, a roma nemzetiségi önkormányzat, az Együtt Mátranovákért Egyesület és a Mátranováki Motoros Baráti Társaság vállalta magára. Ez utóbbi csoport tagjai babgulyást főznek a látogatóknak, akik a karácsonyra hangoló rendezvény idején a Ponticello Kamarakórus, a helyi Fekete István Általános Iskolába és a Fülesmackó Óvodába járó gyerekek műsorait, valamint a Mátraalja Néptáncegyüttes fellépését is megcsodálhatják.

A bányászok védőszentje előtt tisztelegnek a megyei Borbála napon

Szent Borbála tisztelete mind a mai napig él a bányászok körében. Dobor István, a Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) Nógrád Megyei Nyugdíjas Szakszervezeti Bizottságának elnöke elmondta: idén a bányásztársadalom december 10-én ünnepli a Borbála napot, a központi rendezvényt Budapesten tartják. Szintén szombaton 16 órakor kezdődik Kazáron, a művelődési házban a megyei Borbála nap. Dobor István tájékoztatása szerint a programok között szerepel majd egyebek mellett a hagyományos gyerekrajzpályázat eredményeinek kihirdetése, a bányászhagyományok ápolása jegyében emlékeznek majd meg Szent Borbáláról, fellép a Hevesi Sándor Színtársulat, illetve a nap végén Berecz György muzsikál majd a táncos kedvű résztvevőknek.

Ajándékcsomaggal kedveskednek a csécsei szépkorúaknak

A település 65 évnél idősebb lakóinak szervez idősek napi karácsonyi ünnepséget Csécse önkormányzata december 10-én, szombaton, 14 órától a helyi művelődési házban. A település szépkorúinak idén helyi fellépők kedveskednek majd, így a Csécsei Gézengúz Óvoda gyermekei és a Fráter Erzsébet Általános Iskola diákjai mellett színpadra lép a Kéknefelejcs Népdalkör és a Vadvirágok nevű formáció is. A meghívott lakosok egy-egy ajándékcsomaggal térhetnek majd haza az eseményről az önkormányzatnak köszönhetően.

Kézműves foglalkozásokkal hangolódnak karácsonyra

December 10-én, szombaton ismét játék- és ajándékkészítő foglalkozást várja a Palóc Múzeum látogatóit Balassagyarmaton. A nem csupán felnőtteknek szóló esemény helyszínén, azaz a Gansel udvar belső termében 10 órától előkerül a gyöngy, a fonal, a cérna, a tű, vászon, olló, papír és a ragasztó, hogy szebbnél szebb alkotások készülhessenek. Ugyanitt kicsit később, 15 órától egy kis adventi kézműveskedés során mézeskalácsot készíthetnek az érdeklődők. A balassagyarmati Artériában Horváth Károly csellóművész immár harmadik alkalommal, ezúttal egy szólóest keretében ad koncertet 18 órától.

Világörökséghez méltó műsort adnak az évforduló alkalmából

Hollókő világörökséggé nyilvánításának 35. évfordulója alkalmából Világörökségi Napot rendez a község önkormányzatának képviselő-testülete december 11-én, vasárnap, 15 órától. Az eseménynek a dr. Román András Látogatóház ad majd otthont, ahol ünnepi köszöntőt mond Lánszki Regő Balázs építésügyért felelős államtitkár, valamint Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. Ünnephez méltó műsort mutatnak be az óvodások, iskolások, illetve zeneiskolások mellett a helyi néptánc-csoport tagjai. Emellett átadják a Hollókő Községért Díjakat, illetve kihirdetik a Hollókő gyerekszemmel című rajzpályázat eredményeit. A jeles alkalomból a megjelentek egy száz szeletes „világörökségi tortából” is fogyaszthatnak.

Szent Ambrus napja alkalmából koszorúznak a mézlovagok

A Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület, valamint a Palóctáj Mézlovagrend tagjai december 11-én, vasárnap fejet hajtanak Szent Ambrus emléke előtt a szécsényi ferences templomban. Várszögi Balázs, a Palóctáj Mézlovagrend új nagymestere elmondta: a mézlovagok 9 óra 45 perckor megkoszorúzzák a templom Szent Ambrus szobrát, majd részt vesznek a 10 órakor kezdődő szentmisén. Az eseményen a tavalyi mézkirálynő első udvarhölgye, az erdőkürti Márkosi Kitti is tiszteletét teszi.

Közösségi éneklés és karácsonyi gondolatok a harmadik gyertya fényénél

Az adventi koszorú harmadik gyertyája vasárnap 17 óra 15 perckor lobban fel Balassagyarmat főterén. Az eseményen egy közösségi éneklésbe is bekapcsolódhatnak a megjelentek a Balassagyarmati Dalegylettel, majd Dóbiás Zalán atya osztja meg karácsonyi gondolatait. Ezt követően 18 órától Náray Erika ingyenes adventi koncertjén vehetnek részt az érdeklődők a Városháza dísztermében.

Szombaton adventi orgonaszó tölti be az acélgyári templomot:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában