Karácsony

2022.12.20. 14:49

A Nool.hu ajánlja: közös alkotással is felkészíthetjük lelkünket az ünnepekre

Az adventi időszakban egyre többen díszítik saját készítésű dekorációval a lakásukat.

Gulyás Edina

Még van időnk a különböző díszek elkészítésére

Forrás: Pexels

A kézműves tevékenység meghittebb lehet, ha a családtagok együtt ülik körbe az asztalt és mindenki saját ízlése szerint alkotja meg a díszeket. Ezek lehetnek karácsonyfa-, asztal és ajtódíszek is. Délutánonként, amikor a gyerekek hazaérnek iskolából bevonhatjuk őket is a készülődésbe. 

A nógrádi erdőkben már ősszel többféle alapanyag gyűjthető, amik az ünnepek előtt felhasználhatók. A fenyvesekben tobozokat szedtünk korábban, ezek most előkerültek és színes festékkel fújtuk le azokat. Van amelyik zöld, piros, arany, ezüst, vagy éppen fehéren csillogó bevonatot kapott. Ezeket egymás mellé ragasztva nagyon szép ajtókopogtató készíthető. Szintén természetes dísz alkotható csipkebogyóból, fagyöngyből és kecskerágóból is. 

Karácsonyi készülődés, barkácsolás
A karácsonyfára is gyárthatunk néhány díszt gyermekeink közreműködésével
Forrás: Pexels

A háztartásban fellelhető alapanyagok is nagyszerűen felhasználhatók a lakás díszítéséhez. Az év során felhalmozott, kisebb befőttesüvegek oldalára hópelyheket rajzolhatnak az apró gyerekkezek. A belsejébe kevés műhó kerülhet, amibe egy ledes mécsest, vagy rövid fénysort helyezhetünk. Az üveg tetejét ünnepi mintás anyaggal befedve, szalaggal átkötve nagyon szép asztaldíszt kapunk, amit akár ajándékba is adhatunk szeretteinknek. 

A gyerekek szívesen alkotnak saját készítésű üdvözlőlapokat is. Színes kartonok adhatnak ehhez alapot, a díszítésüknek csak a fantáziánk szabhat határt. A fenyőfa díszeit is megalkothatjuk. Szárított almaszeleteket fűzhetünk hosszú sorba, vagy aranyszínre festett dióval is ékesíthetjük a fenyőt. Otthonunkba pedig úgy varázsolhatunk igazán finom illatot, ha a szobákba szegfűszeggel tűzdelt narancsokat helyezünk el. 

Lehet, hogy lassabban készülnek el a díszek, ha a kisebb gyerekek is besegítenek, de úgy készülhetünk fel leginkább az ünnepre, ha a lehető legtöbb időt töltjük együtt szeretteinkkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában