Múltidéző

2022.12.22. 19:14

15 éve karácsonykor bontották el a határátkelőket a nógrádi megyehatárokon

Fellapoztuk a Nógrád Megyei Hírlap 15 évvel korábbi, 2007. december 21-én megjelent lapszámát. Történelmi jelentőségű dolgok történtek akkor: a schengeni egyezmény jegyében lebontották a nógrádi megyehatárokon a Szlovákiába történő átlépést addig biztosító sorompókat.

Nool

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

– Nagy nap ez a mai. A harmadik évezredben már a második ilyen, jelentőségét tekintve nagyjából akkora, mint 2004. május 1-jén az uniós csatlakozás volt – írtuk a Nógrád Megyei Hírlap 15 évvel ezelőtti számában. 2007-ben megnyíltak a határátkelők, 2007. december 21-én már arról írtunk, hogy „napok óta bontják a sorompókat, s bár a közigazgatási határok nem változnak, szabad lesz az átjárás, a határ menti vidékek közös kultúrája mellé felsorakoznak a gazdasági együttműködés lehetőségei - ezek pedig talán még fontosabbak is az egy évezreden keresztül egészséges, de csaknem 90 éve megszakított gyökerek újrasarjasztatásában”.

A schengeni egyezmény aláírását megelőzően útlevél nélkül aligha lehetett átlépni a szomszédos Szlovákia területére. Az idősebb generáció tagjai között talán még olyan is akad, aki kifejezetten szerette gyűjteni a határátlépést jelentő pecséteket az okmányába... Ez az időszak kereken 15 éve zárult le - legalábbis ami a schengeni országokba történő átlépést illeti.

Az Európai Unióba való 2004-es csatlakozást, a határok lebontását követően 15 éve már azt is latolgattuk, hogy vajon mikor vezetik majd be hazánkban az eurót. 

 

„Schengeni karácsony”
„Határtalan az örömünk” elnevezéssel 2007. december 20-án és 21-én ünnepségsorozatot tartottak, ahol felavatták a Cered és Tajti települések között megnyíló állandó határátkelőhelyet. 

Kereskedelem határok nélkül

Ugyancsak a Nógrád Megyei Hírlap 2007. december 21-i számában írtunk arról is, hogy szakmai találkozóra hívta Balassagyarmat önkormányzatát, a gazdasági egységek, a kereskedelmi és iparkamara, a munkaügyi központ, illetve a Tempus Közalapítvány képviselőit, valamint a pedagógusokat, diákokat és szülőket a Mikszáth Kálmán Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola vezetősége.

Abban az évben ugyanis már másodszor jutott ki szakmai gyakorlatra a Nemzeti fejlesztési terv humánerőforrás-fejlesztési operatív programjának keretében a Tempus Közalapítvány pályázatán keresztül a németországi Chemnitzbe tizenkét diák. Az élelmiszer-vegyi áru, ruházati és vas-műszaki kereskedőtanulók külföldi gyakorlatának nem titkolt célja a szakiskolai képzés európai jellegének erősítése volt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában