Látogatás

2022.11.17. 13:50

Valami Amerika Pásztón – tengerészgyalogosok jártak a gimnáziumban +fotók

Tengerészgyalogosok is ellátogattak a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnáziumba, ahol Amerika napot tartottak, amely során a diákok megismerkedhettek az ország kultúrájával, gasztronómiájával, de tájékoztatást kaptak az amerikai továbbtanulási lehetőségekről is.

Nagy Orsolya

Fotó: Hegedus Mark

Ez alkalomból Luke Thompson, az Amerikai Egyesült Államok külügyi szervezetének tagja és több amerikai tengerészgyalogos is ellátogatott a középiskolába.

– A mai program az USA nagykövetségének és a Belügyminisztériumnak a közös kezdeményezése. Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy beszéljünk az amerikai kultúráról, magáról az államról és arról, hogy mit csinál Magyarországon a nagykövetségünk. Ezen kívül különböző továbbtanulási lehetőségekről és ösztöndíj programokról is tájékoztatjuk a diákokat, továbbá alkalmat adunk nekik arra, hogy ők is kérdezzenek tőlünk – mondta portálunknak Luke Thompson.

Hozzátette: nagyon lenyűgöző az a felkészülés és az az energia, amelyet beletettek ebbe a rendezvénybe a pásztói diákok és a tanárok. Ezek a programok nagyon fontosak a számukra és külön örömmel tölti el őket, hogy ide utazhattak.

Horváthné Tajti Ágnes, az intézmény igazgatója úgy fogalmazott, hogy a rendezvény által a tanulók sok élménnyel és ismerettel gazdagodhatnak.

– Az angol munkaközösség már a pályázat előkészítése során igyekezett olyan témákat keresni, amelyek nagy érdeklődésre tartanak számot a fiatalok körében. Iskolánk mindhárom tagozatán az idegen nyelv alapos elsajátítását tűztük ki célul. Ehhez azonban szorosan kapcsolódik az adott nyelvet használó országok kultúrájának, történelmének, szokásainak, természeti környezetének, vagyis a civilizációjának a megismerése is. Ennek a rendezvénynek is ez a célja – emelte ki az igazgató.

Mint mondta: volt egyebek mellett diplomáciai szimulációs játék, Amerika ízei és Hollywood vetélkedő, de a tengerészgyalogosokkal is találkozhattak a diákok, valamint többet is megtudhattak az amerikai továbbtanulási és munkavállalási lehetőségekről.

Fontos a kapcsolattartás

Farkas Attila, Pásztó polgármester hangsúlyozta: mennyire fontos a különböző országok és kultúrák közötti kapcsolattartás, hiszen így jobban megismerhetik az emberek egymás gondolkodásmódját.

A településvezető arra is kitért, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között két és fél évszázados történelmi kapcsolat is van, amelynek fontosabb eseményeit is ismertette.

Érdekességként pedig elárulta a polgármester, hogy volt egy pásztói születésű férfi, Rubin Tibor, aki még 2015-ben megkapta pásztói díszpolgári címet és, akit George W. Bush is kitüntetett 2005-ben a legmagasabb amerikai katonai elismeréssel, ugyanis a Medal of Honort vehette át a koreai háborúban tanúsított hősiességéért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában