Tehetség

2022.11.24. 06:50

Tehetséggondozó projekt indult az idei tanévtől balassagyarmati iskolában

A Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumnak szerves részét képezi az Arany János Tehetséggondozó Program (AJTP). A hátrányos helyzetű tehetséges tanulók felkarolását célzó program 2000-ben indult országos útjára, amelyhez a kezdetektől fogva csatlakozott az intézmény a Madách Imre Kollégiummal karöltve. Az eddig is számos lehetőséget kínáló program az idei tanévtől egy újabbal bővült. Az intézmények fenntartója, a Balassagyarmati Tankerületi Központ által egy korábbi tanuló, Varga Vivien személyében diákmentor is segíti az elsőéveseket.

Lászlók Judit

Varga Vivien munkáját Jele Dávid nevelőtanár folyamatosan segítette

Forrás: Nool

Fotó: Fürjes Béla

Varga Vivien édesanyja és tanárai javaslatára vett részt az AJTP nyílt napján, majd 2017-ben sikeresen felvételt nyert a programba, és elmondása szerint maximálisan kihasználta annak lehetőségeit. 

– Az itt eltöltött évek alatt a diákönkormányzat elnökévé váltam, és az volt a célom, hogy a hétköznapi kollégista létet különböző programokkal színesítsem – mondta Varga Vivien, hozzátéve: – Az olyan nagyobb rendezvények mellett, mint a gólyaavató és a sportnap, általában a jeles napokhoz kötődve szerveztem a programokat. Így volt például halloweeni moziest és tökfaragás, Valentin napon romantikus filmet vetítettünk a klubhelyiségben, illetve ebben a tanévben először megválasztottuk a kollégium királynőjét és királyát is. A nagyobb iskolai szünetek előtt pedig karaokebulit tartottunk. Emellett kezdeményezésemre idén már ötödik éve rendeztük meg az Arany születik tehetségkutató versenyt. 

Varga Vivien kifejtette, hogy nagyon szerette az iskolát és a kollégiumi életet. Ezért nagyon örült annak, hogy idei sikeres érettségije után, valamint a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán csecsemő- és kisgyermeknevelő szakon folytatott tanulmányai mellett sem kellett végleg búcsút vennie az AJTP-től. 

– Az AJTP rengeteg élményt és lehetőséget adott számomra, amiért rendkívül hálás vagyok. Díjmentesen megszerezhettem a jogosítványt, és elvégezhettem az ECDL számítógép-felhasználói kurzust. Mindezek mellett olyan szép helyekre is eljuthattam a program által, mint Erdély. Sajnos a koronavírus-járvány nem tette lehetővé, hogy Prágát és Auschwitzot megtekintsük, de ezek is a kirándulási programok részei. A sítáborban pedig megtanultam sízni. Továbbá ezeken kívül is számos programon, versenyen vehettem részt. A kollégiumi közösségi élet során rengeteg szeretetet kaptam és sok jó dolgot tapasztalhattam. Különösen hálás vagyok Jele Dávid nevelőtanárnak, aki az elmúlt öt évben folyamatosan segített, támogatott és inspirált. Mindezek nagyon sokat jelentenek nekem. Úgy éreztem, hogy az elmúlt években szerzett tapasztalataimat szeretném átadni az új diákoknak, és segíteni őket az izgalmas első évben – fogalmazott a diákmentor. 

Mint ismert, az AJTP ötéves programja egy úgynevezett nulladik felkészítő évvel indul. Ebben az évben az adott elsős osztálynak mindig nagyon sok programja van, a diákmentor pedig ezekre segít felkészülni a jelenleg 34 fős osztálynak. 

– Hetente kétszer, délutánonként tartjuk a foglalkozásokat a kollégiumban. Most éppen a karácsonyi műsoron dolgozunk, amely egy színdarab lesz, de az év végi hagyományos Pécsi Művészeti Fesztiválra is én készítem fel őket. Ezenkívül számos tervem van még, amit szeretnék megvalósítani – mondta Varga Vivien, aki szerint a tanulók bármilyen problémával fordulhatnak hozzá, akár a jövőjüket érintően is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában