Advent

2022.11.24. 17:30

Szerényebb ünnepi díszeket helyeztek ki idén a nógrádi városokban

Visszafogottabban ünnepelnek idén karácsonykor szűkebb hazánk városai. Az energiaválság miatt ugyanis arra törekednek az önkormányzatok, hogy költséghatékony módon díszítsék fel a közterületeket, kevesebb lesz a rendezvény is.

Nagy Orsolya

Karácsonyi vásár. Van, ahol idén nem tartják meg a takarékosság jegyében

Forrás: Nool.hu

Fotó: NMH

Idén Pásztón nem lesz adventi vásár.

– Az utcákat feldíszítjük, de kevesebb kivilágítás lesz majd és pár nappal korábban szedjük le, mint az elmúlt években. Adventi koszorú azonban lesz és minden gyertyagyújtás mellé szervezünk egy kisebb műsort – közölte Farkas Attila, a település polgármestere.

Hozzátette: a karácsonyfa városközpontban kap majd helyet, amelyhez az önkormányzat várja olyan fenyőfa tulajdonosok jelentkezését, akik szívesen segítenének.

Salgótarján önkormányzata arról tájékoztatta portálunkat, hogy a legutóbbi közgyűlési ülésen egyhangúlag elfogadták, hogy a karácsonyi díszkivilágítás idén a belvárosra, jelesül a Rákóczi út 2-től 20-ig terjedő szakaszra korlátozódik. Ez körülbelül 18 lámpaoszlopot jelent mindössze, a korábbi 100 darabos díszkivilágítással szemben.

Szerényebben az adventi külsőségek megyeszerte
Balassagyarmat központja ünnepi fényekben, még a tavalyi karácsonyvárás időszakában. Idén is díszkivilágítással készülnek az adventre
Fotós: NMH / Forrás: Nool.hu 

Azt is megtudtuk, hogy mindenki karácsonyfáját természetesen felállítják és feldíszítik a Fő téren, korábbi díszekkel, de néhány árus is szeretne megjelenni a téren.

A karácsonyfa átadó ünnepséget az első adventi vasárnapon tartják meg, onnantól viszont a programok az adventi gyertyagyújtásra korlátozódnak. Mindez nem jelent számottevő költséget.

Mint arról korábban beszámoltunk, Fekete Zsolt polgármester a közösségi oldalán bejelentette, hogy idén adventkor egy vállalkozó óriáskeret telepít a Fő térre. Az elszabadult energiaárak miatt azonban most nem lesz műjégpálya.

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármester elárulta, hogy szerencsések, ugyanis jövő év decemberéig szerződésük van, így jelenleg nincs villanyproblémájuk. 

Éppen ezért csak úgy, mint az előző években lesz karácsonyfa, adventi vásár és a belvárost is feldíszítik. Ezen túlmenően az érdeklődőket programokkal, korcsolyapályával, de Betlehemmel is várják.

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere kiemelte, hogy mindkét településrészen állítanak majd karácsonyfát, díszkivilágítás viszont nem lesz. – Ezzel jelezünk az embereknek, hogy bármennyire fontos az ünnep, nem pazaroljuk az energiát fölöslegesen. Példát szeretnénk statuálni, hogy az energiaválságban sajnos szerényebb most a karácsony – mondta a polgármester.

Kifejtette: kisebb adventi rendezvények ugyanakkor lesznek, mint például a hagyományos gyertyagyújtás, amely a művelődési ház szervezésben valósul meg.

Szécsényben a sétáló utca kap ünnepi öltözetet, de adventi gyertyagyújtások is lesznek majd.

Stayer László polgármester elárulta, hogy nagy rendezvénnyel nem készülnek, de a negyedik adventi vasárnapon kisebb karácsonyi műsort tartanak, amely mindig jó hangulatban telik.

Szerényebben az adventi külsőségek megyeszerte
A legtöbb településen, a kisebbeken is, felállítják adventre a Betlehemet. Archív képünk Palotáson készült
Fotós: NMH  / Forrás: Nool.hu 

Mezőfi Zoltán, Rétság polgármestere arról tájékoztatta portálunkat, hogy idén nem lesz kivilágítás a városban, de készülnek Betlehemmel és adventi koszorúval is.

Mint mondta, mintegy húsz éves hagyománya van már a karácsonyi ünnepségüknek, amelyet idén a szabadban tartanak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában