Kertben

2022.11.04. 11:20

Negyvenöt éve együtt tevékenykednek a szécsényi kertbarátok

A városban működő Kertbarát Kör tagjai a közelmúltban ünnepelték a csoport megalakulásának negyvenötödik évfordulóját.

Szenográdi Ferenc

Az elmúlt évben a Covid-járvány miatt nem vacsorázhattak közösen, most bepótolták az eseményt

Forrás: Nool

Ezen a délutánon a kör tagjai félretették a kerti szerszámokat, elhalasztották az aznapra tervezett munkát, s fehér asztal mellé ültek, ahol megünnepelték megalakulásuk 45. évfordulóját. A megemlékezés kezdetén a jelenlévők egyperces néma felállással adóztak az elmúlt 45 évben elhunyt társaik előtt, majd elénekelték a kertbarátkör indulóját. 

A megjelent vendégeket, közöttük Zereczni Endrét, az egri kertbarátkör elnökét, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége elnökségi tagját Lőrik Ildikó köszöntötte. A megemlékezésen a balassagyarmati kertbarátkör képviseletében és a szécsényi társszervezetek részéről is részt vettek. 

– A kör megalakulásának 45. évfordulóját ünnepeljük. Pontosabban már a 46. évnél tartunk, de az elmúlt esztendőben a Covid-járvány miatt nem vállaltuk fel az ünnepség megszervezését – mondta köszöntőjében Gyetvai Istvánné, a kör elnöke. Ezt követően rövid áttekintést adott az elmúlt 45 év munkájáról. 

Az akkori Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium felhívására 1976-ban 32 fővel alakult meg a szécsényi kertbarátok köre. Elnökük Sümegi János volt. Az elmúlt időszakban többen is betöltötték ezt a tisztséget. Munkájukkal kapcsolatosan Gyetvai Istvánné elmondta, hogy mindannyian a „Kertészkedj, művelődj, barátkozz! jelmondatuk szellemében dolgoztak. Az őszi terménybemutatót a kör megalakulása óta szinte minden évben megrendezik. Sok szakmai előadást is szerveztek, kirándulásokon erősítették a kör közösségi szellemét. Ősszel minden évben részt vesznek egy-egy olyan szakmai megbeszélésen, tapasztalatcserén, amelyet egy-egy társuk kertjében tartanak meg. A művelődést és a barátkozást jól bizonyítja, hogy Lőrik Ildikó társuk kezdeményezésére 2019-ben megalakult a kör énekkara. Idén elvállalták a város központjában lévő Randella előtti park gondozását, virágosítását. A kör létszáma jelenleg 62 fő. 

Gyetvai István, a kertbarátkör tagjának pohárköszöntője után került sor a kultúrműsorra. Ebben fellépett a nógrádmegyeri, a nagylóci asszonykórus, valamint a kertbarátkör énekkara. Az ünnepség alkalmából a Kertbarát Körök Országos Szervezete oklevéllel ismerte el több személy munkáját, amelyet Zeleczki Endre adott át. Takács Antalné, Ispán Józsefné alapító tagok, Gyetvai Istvánné elnökségi tag, Tóthné Czeglédi Erzsébet, a kertbarátkör egykori elnöke vehette át az elismeréseket. Gajzinger Pál alapító tag, a kör korábbi elnöke és Varga Jánosné alapító tag nem tudtak részt venni az ünnepségen, így nekik később juttatták el az oklevelet. A résztvevők megtekinthették az erre az alkalomra rendezett, a kör 45 évét bemutató kiállítást, valamint megnézhették a kör életéről készült filmet is. Az összejövetel estebéddel és baráti beszélgetéssel ért véget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában