Kirándulás

2022.11.07. 16:30

Megnyerték a vetélkedőt: Könyvbarát Közösség címet szereztek a lucfalvai gyerekek

A közelmúltban lucfalvai gyerekek látogattak el az Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz. A fiatalok nem is akármilyen alkalomból kelhettek útra: a megyei könyvtár Nálunk otthon vagy című vetélkedőjének fődíja volt a kirándulás.

Veres Edina

Könyvbarát Közösség címet szereztek a gyerekek a község bibliotékájának a vetélkedő sikerével

Forrás: Facebook/Közösségi Ház és Könyvtár Lucfalva

Fürth Vera, a település közművelődési referense portálunk érdeklődésére elárulta: a Balassi Bálint Megyei Könyvtár Könyvtárellátási és Szolgáltató Rendszer idén újra meghirdette online honismereti vetélkedőjét, amelyre a gyerekek az Unikornis lányok Lucfalváról nevű csapattal neveztek be. Hozzátette: a név ellenére fiúk is erősítették a csoportot.

– A Nálunk otthon vagy című verseny öt fordulóból, fordulónként pedig két-két feladatból állt. A gyerekeknek például be kellett mutatniuk a szívüknek legkedvesebb helyet a falujukban, illetve meg is kellett indokolniuk, hogy miért éppen az a kedvencük. Helyi különlegességeket, ételeket, szavakat, szokásokat is összegyűjtöttek a feladatok megoldása során, de egy kisfilm segítségével a helyi könyvtárban is körbevezették az érdeklődőket. Szintén érdekes feladatnak bizonyult, amikor a település jellegzetes ételét kellett elkészíteniük a fiataloknak, míg egy másik forduló részeként a falunk szépkorú lakóit keresték fel, akiktől régi helyi meséket és verseket ismertek meg. A csapat a hallottak közül egy szlovák mondókát tanult meg és adott elő, amit videón dokumentálva elküldtünk a könyvtár számára. A választás azért épp arra esett, mert Lucfalván a szlovák nemzetiség jelenléte mind a mai napig jelentős, akárcsak az általuk őrzött hagyományok – fejtette ki Fürth Vera, aki arra is rámutatott, hogy a gyerekek végül első helyezést értek el a vetélkedőn teljesítményükkel.

Ipolytarnóc, fődíj
Ipolytarnócon kirándulhattak a gyerekek, mely a vetélkedő fődíja volt
Forrás: Facebook/Közösségi Ház és Könyvtár Lucfalva

Hozzáfűzte: a fődíjat a közelmúltban vehették át a Balassi Bálint Megyei Könyvtár Országos Könyvtári Napokhoz kapcsolódó programja során. A lucfalvai csapat jutalma az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen tett kirándulás volt. A gyerekek végigsétálták a tanösvényt, illetve megcsodálták a megkövesedett óriásfát és a miocén kori állatok lábnyomait. Emellett megnézték a 4D-s mozifilmet is, végül pedig még egy kis játékra is maradt idejük.

Fürth Vera kiemelte: a lucfalvai gyerekek sikerükkel Könyvbarát Közösség 2022 címet szereztek a település könyvtárának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában