Vadgazdálkodás

2022.11.01. 20:14

Növekedett a nagyvadállomány Nógrádban is, a sertéspestis megfékezése fontos feladat

Konferenciát rendezett a szentkúti nemzeti kegyhelyen az Cserháti Erdőkért Erdészeti és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület a napokban. A rendezvényen Tamás Antal, az Agrárminisztérium vadgazdálkodási referense a hazai vadállományról tartott előadását.

Faragó Zoltán

Tamás Antal előadása a nagyvadállomány változásiról, a gazdálkodás lehetőségeiről

Forrás: Nool.hu

Fotó: Faragó Zoltán

Elmondta: a nagyvadnak kedvezett a mezőgazdaság átalakulása és az erdősítés, ezt fokozta, hogy ahol a nagyvad megjelent, ott a jogosultak felhagytak az apróvad-gazdálkodással. A vadgazdálkodás megújuló erőforrás, ennek megfelelően kell megbecsülni is. A vadgazdálkodás összes árbevétele 34 milliárd forint volt 2021-ben, az eredménye pedig 4 milliárd forint. Az állami erdészeti cégek árbevételének is legfeljebb 10–20 százalékát teszi ki a vadgazdálkodás, így az agráriumon belül nem jelentős, de nagyon is fontos ágazatot képez.

Ismertette, hogy az erdőterületeken a kerítések csökkentik a közhasznúsági célokat, a villanypásztorokkal együtt 20 ezer kilométernyi épült ki. Az állami területeken ez jelenleg 271 ezer hektárt érint, a magánerdőkről pedig nem áll rendelkezésre információ.

Tamás Antal kitért az állategészsgégügyi vészhelyzetre is, amit főleg az afrikai sertéspestis okoz. Az ellene való küzdelem a házi sertésállomány védelme miatt is nagyon fontos. A vadkárokról szólva elmondta: a precíziós mezőgazdaság terjedésével a gazdák tűrőképessége jelentős mértékben csökken a technológiák magas költségei miatt.

Hozzátette: a jövőben a megalapozott tervezés, a következetes végrehajtás és a szigorú ellenőrzés mellett az apróvadállomány növelése, illetve az ivararányban és a korszerkezetben is megfelelő, kisebb nagyvadállomány kialakítása a szakhatóságok célja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában