Madármentés

2022.11.02. 07:33

Hollót, kuvikot és fehér gólyát is gondoznak a salgótarjáni természetvédelmi központban + fotók

Közel 200 vadon élő madár, emlős és hüllő fordul meg évente a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban. Ezek az élőlények szárnysérültek, csonkolt szárnyúak, fészekből kiesett, áramütéstől, vagy ütközéstől sérült állatok.

Nool

A sérült madarakat az ápolásukat követően visszajuttatják a természetes élőhelyeikre

Forrás: BNPI

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) salgótarjáni telephelyén már 2010-től madármentő állomás működik.

- Van, hogy kobzás útján kerül ápolásra szándékosan, vagy nem szándékosan tartott védett madár. Az ide érkező tollasok közül sok elpusztul, de a kisebb sérülésekkel érkezők állatorvosi, vagy anélküli ápolás után újra visszakerülnek a számukra megfelelő élőhelyre - közölte honlapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

Mint írják a madármentők legfőbb célja a repatriálás, azaz a madarak gyógyulás utáni visszaengedése a természetbe, azonban van néhány állandó lakó is, akik sérülésük miatt már nem képesek az önálló életre.

- Jelenleg 8 különböző faj (egerészölyvek, barna rétihéják, vörös vércsék, karvaly, kabasólyom, holló, kuvik és fehér gólyák) kap ellátást az állomáson, de ez a szám változó. Az azonos fajú példányok közös életteret kapnak, de lehetőségek szerint külön röpdében kerülnek elhelyezésre az egyedek - áll a beszámolóban. 

Hozzátették: a Nógrádi Tájegység munkatársai, a Magyar Madártani Egyesület Nógrád Megyei Helyi Csoportjának tagjai és a lelkes önkéntesek mindent megtesznek a látogatóközpontba került állatok ellátásáért, hiszen minden segítség több és több egyedet menthet meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában