Ünnepeltek

2022.11.12. 21:40

Harmincöt évvel ezelőtt adták át a szécsényi művelődési központot

A közönség zsúfolásig megtöltötte a színháztermet a Városi Művelődési Központ 35. évfordulójára szervezett minapi ünnepségen. Megemlékeztek az intézmény megépítésének kezdeteiről, és néhány kiemelkedő eseményére, tevékenységre is felhívták a figyelmet, amelyek a város kulturális életének meghatározó jellemzői.

Szenográdi Ferenc

A rendezvényhez kapcsolódó gálaműsoron többek között a Palóc Néptáncegyüttes is színpadra lépett, és látványos előadással köszöntötték a házat

Forrás: Szécsényi Művelődési Központ

Csatlós Noémi, az intézmény közművelődési referense történelmi áttekintéssel kezdte ünnepi köszöntőjét. 

– Volt egy év, amikor megszületett az ötmilliomodik ember, amikor a Magyar Kormány döntött a világútlevél bevezetéséről, amikor Hollókő világörökségi helyszín lett, amikor a mi kis világunkban, Szécsényben a nagyközönség számára átadták a művelődési központ új épületét. Erre éppen 35 évvel ezelőtt, 1987. november 5-én került sor – mondta. 

Felidézte az építkezés körülményeit is, mely szerint a munkálatokat 1983-ban kezdték el. A kivitelezés teljes költsége 28 millió forintba került, mely összeg nem állt teljes egészében rendelkezésre a város kasszájában. A lakosság téglajegyek vásárlásával és társadalmi munkával nyújtott segítséget. Az épületet Zimonyi László építészmérnök tervezte, a belső építészeti tervet Szörényi Béla építész készítette. A kivitelezést a II. Rákóczi Ferenc Termelőszövetkezet végezte. Az elmúlt 35 évben számos városi, megyei, országos és nemzetközi rendezvényt tartottak a teremben, amelynek falai között otthonra leltek a különböző művészeti csoportok, civil szervezetek és a művészeti iskola. 

– Mi, a mostani generáció, köszönettel tartozunk mindenkinek, mindazoknak, akik bármiképp hozzájárultak ahhoz, hogy ez a ház felépülhessen, akik azért dolgoztak az elmúlt harmincöt évben, hogy virágzó életet csempésszenek a falai közé – mondta, majd XXIII. János pápát idézte: „Ne azt keressük, ami elválaszt, hanem ami összeköt!” Legyen nekünk ez a ház az összekötő kapocs – mondta végezetül. 

Stayer László, a város polgármestere a házhoz kötődő sokrétű tevékenységről szólt. Szintén kiemelte a művészeti csoportok, a civil szervezetek tagjainak és az alapfokú művészeti iskola növendékeinek a tevékenységét. Röviden bemutatta az épületet, a színháztermet – amely megyei szinten is kiemelkedő –, a galériát, ahol helyi, megyei, országos alkotók kiállításait rendezik meg. Az épület évtizedek óta otthont ad a Nógrád Megyei Őszi Tárlatnak.

A kamarateremben is többféle rendezvényt, hangversenyeket tartanak, az aula számos találkozó helyszíne, az egyéb helyiségekben pedig különböző próbák zajlanak. Köszönetét fejezte ki a ház dolgozóinak sokrétű szervezőmunkájukért. 

Az ezt követő gálaműsorban a ház művészeti csoportjainak, ahhoz kötődő civil szervezeteknek, illetve az iskolák látványos előadását tekintették meg a jelenlévők. Ők így köszöntötték a 35 éves művelődési központot. A közönség vastapssal jutalmazta az előadást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában