Beruházás

2022.11.04. 06:50

Gátat szabhatnak a vízkároknak is a zabariak, sok millió forintot kaptak rá

Újabb két pályázati forrás nyomán, összesen ötven millió forintból fejlődhet tovább a település a közeljövőben.

Veres Edina

Zabar község önkormányzata két sikeres pályázatnak köszönhetően összesen 50 millió forintot kapott fejlesztésre

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Ferencz Nándor, a község polgármestere portálunknak elmondta, hogy a TOP Plusz Élhető Települések kiírásán két sikert is elértek. Ennek köszönhetően egyfelől a közösségi infrastruktúra is fejlődhet egy 25 millió forintos támogatás segítségével. Ahogy arról a Nool.hu is beszámolt, ebből az összegből egy szabadtéri színpadot, illetve az ahhoz tartozó kiszolgálóépületeket építik meg. A polgármester a másik projekttel kapcsolatban kifejtette, hogy az a falu belterületi vízrendezésére irányul. E munkák kivitelezéséhez szintén 25 millió forint pályázati forrás áll az önkormányzat rendelkezésére.

– A beruházás a Petőfi utat fogja érinteni. Évekkel korábban a saját lehetőségeinket kihasználva elkezdtük már a folyamatot, ezt fogjuk most folytatni. A tervek szerint ezt fogjuk folytatni mintegy kétszáz méteres szakaszon. Ez az egyik legveszélyeztetettebb terület a településünkön a heves esőzések miatti vízkár szempontjából. A fejlesztés célja, hogy új árkok kiépítésével, illetve a meglévők felújításával rendezetten és károkozás nélkül le tudjon vonulni a hegyoldalról lezúduló, nagy mennyiségű csapadékvíz, illetve az azzal érkező hordalék ne az úttestet borítsa be. Ez utóbbit a közeli patakba bekötött hordalékfogó aknák kiépítésével tudjuk majd megakadályozni – fejtette ki Ferencz Nándor.

Hozzátette: a projektek különösen körültekintő tervezést igényelnek, hiszen például az alapanyagárak folyamatos emelkedésével is kalkulálniuk kell. Mindez ugyan nehezíti a munkát, de mindent megtesznek azért, hogy határidőn és a meghatározott összegen belül sikeresen kivitelezhessék a projektet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában