Közlekedés

2022.11.03. 15:01

Felkészültek a téli időszakra, Salgótarjánban tartották a gépszemlét +videó

Megtartotta téli gépszemléjét a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a megyeszékhelyen lévő mérnökségén csütörtök délelőtt. A napokban pedig Balassagyarmaton is lezajlott az ellenőrzés.

Nagy Orsolya

Salgótarjánban is megtartotta téli gépszemléjét a Nógrád megyében több mint 900 kilométernyi utat kezelő Közút nonprofit zrt.

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója portálunknak elmondta, hogy a gépszemle célja, hogy a gépek műszaki állapotát átvizsgálják a téli időszak indítása előtt, amely november 10-én, csütörtökön kezdődik majd el.

– Megnéztük például a sótárolót, amelyből kettő van és összesen négyezer tonna. Ez egy csendesebb téli időszakra elegendő. Emellett van kalcium-klorid tartályunk Salgótarjánban kettő és most már Balassagyarmaton is kettő. Ebből összesen 240 ezer liter van. A munkagépeink pedig ötezer órányi feladatot látnak el – fejtette ki Lehel Zoltán.

Hozzátette: összesen 21 nehézgépjárművel rendelkeznek, két rakodógép, valamint két hómaró adapterrel is felszerelhető univerzális munkagép is van. Ezek is harcra készek.

Lehel Zoltán arra is kitért, hogy az Országos Közutak Kezelési Szabályzata szerint háromféle téli beavatkozás van. Így az őrjáratos, amely során a védekezés az út teljes hosszában és szélességében történik. Vannak az úgynevezett rajonos utak is, amikor a védekezés csak az út veszélyes részeire terjed ki, így például ívekre és emelkedőkre. Ezen kívül pedig fehér utakat is megkülönbözteti, amelyek kis forgalmúak, vagy védett területet érintenek. Ezeken a síkosságmentesítést nem kell elvégezni, csak a hóeltakarítást.

Az igazgató kiemelte, hogy idén a téli védekezésben 162 ember vesz majd részt, és 960 kilométert kezelnek. Egy munkagépre pedig 40-50 kilométernyi terület jut, amelynek fordulóköre 2-5 óra.

Az igazgatóság a szomszédos megyékkel, így Heves és Pest megyével is együttműködik majd. Lehel Zoltán úgy véli, felkészültek a téli időszakra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában