Öltözék

2022.11.07. 11:20

Egyre népszerűbbek a ruhagyűjtő konténerek: Nógrád három településére tizennégyet helyeztek ki

Az ország legnagyobb használt ruha gyűjtéssel foglalkozó vállalata, a Textrade Kft. megyénk három településén, Salgótarjánban, Balassagyarmaton és Bercelen üzemeltet ruhagyűjtő konténereket. A fenntarthatóság és a környezetvédelem szűkebb hazánkban is egyre fontosabb, így sokan helyezik el a kidobásra ítélt ruhaneműt azokban.

Lászlók Judit

A tapasztalatok alapján szűkebb hazánkban is egyre több ember veszi igénybe a cég által kihelyezett konténereket

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Bár manapság egyre fontosabb téma a használt ruha újrahasznosítása, azért még mindig gyakori jelenség, hogy a kidobásra ítélt darabok a kukában, rosszabb esetben pedig a kályhában végzi. Azonban a megunt ruhadaraboktól sokkal környezetkímélőbb módon is meg lehet szabadulni. Az ország legnagyobb használt ruha gyűjtésével foglalkozó vállalata, a Textrade Kft. által üzemeltetett konténerekbe is leadhatjuk azokat.

Szűkebb hazánkban három településen találhatóak ilyen ruhagyűjtő konténerek. Salgótarjánban négy, Balassagyarmaton kilenc, míg Bercelen egy van kihelyezve belőlük. 

– Ezekbe a konténerekbe minőségtől függetlenül minden ruhanemű belekerülhet. Így lakástextíliákat, cipőket, táskákat és kiegészítőket is beledobhatnak az emberek. Azonban koszos és nagyon szennyezett ruhaneműket nem ajánlott ezekben az edényekben elhelyezni – mondta Hunyadi Bence, a vállalat sales support managere. 

Hozzátette: – A konténerekben összegyűlt ruhák, textíliák és cipők a vállalat székesfehérvári válogató üzemébe kerülnek, ahol egy félautomatizált válogatórendszer segítségével különböző szempontok alapján kerülnek osztályozásra. Az összegyűjtött ruhák 55-65 százaléka értékesítésre, adományozásra kerül, a 10-15 százaléka pedig ipari törlőrongyként kap második életet, a másik 10-15 százalékból fonalat, textil alapanyagokat készítenek, illetve a 6-8 százaléka textilapríték formájában töltőanyagként, lovaspályák talajába keverve textiladalékként, vagy másodlagos tüzelőanyagként újrafelhasználásra kerül. A teljes szortiment csupán egy százaléka nem alkalmas újrahasználatra, vagy újrahasznosításra.

Egyre több embert foglalkoztat a téma

Arra a kérdésünkre, hogy mik a tapasztalatok a Nógrád megyében működő használt ruhagyűjtő konténerekkel kapcsolatban Hunyadi Bence elmondta, hogy egyre több embert foglalkoztat a fenntarthatóság és a környezetvédelem.

Ennek fényében, azt látják, hogy szűkebb hazánkból is sokan igénybe veszik a konténereiket. Megyénkben minimum hetente kétszer ürítik az edényeket, ezzel gondoskodva a környezetünk tisztán tartásáról. 

– A jövő év második félévétől kezdve jelentősen növekedni fog a konténereink száma, és próbálunk majd egyre több helyen megjelenni – fogalmazott Hunyadi Bence.

Kifejtette továbbá, hogy az összes konténeren található egy SOS telefonszám, amit különleges esetekben bárki tárcsázhat. Egy ilyen hívás  után a cég munkatársai legkésőbb 24 órán belül a helyszínre érkeznek és elhárítják a felmerült problémát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában