Takarékosság

2022.10.28. 11:58

Újabb takarékossági intézkedésekről döntöttek Balassagyarmaton

Balassagyarmat önkormányzata újabb takarékossági intézkedéseket vezet be. Minden intézményben szigorú hőmérséklet-szabályozást rendeltek el, illetve több csak csökkentett nyitvatartással működhet a fűtési szezonban.

L. J.

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere

Forrás: Nool | Archív

Fotó: NMH

Csach Gábor, a város polgármestere közösségi oldalán újabb takarékossági intézkedésekről adott hírt. Mint írja, a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta az önkormányzat energiaár-robbanásra született előterjesztését. A tervezett, illetve már megvalósított takarékoskodási döntéseik alapját a jelenlegi energiahelyzetük adja. Ennek megfelelően harminckét fogyasztási helyen menedékes gázáruk van, azonban hat fogyasztási helyen más a helyzet. Októberig ezek esetében olcsó gázenergiájuk volt, ám két sikertelen kísérlet után végül a Közbeszerzési és Ellátó Főigazgatóságon keresztül sikerült csak beszereznünk havonta mozgó gázárat, indulásként 9,9-szeres áron. A fogyasztási helyek döntő részén olcsó villamosenergiaszerződés él 2023. december 31-ig.

Energiaáraink a jelenlegi adatok alapján jelentős emelkedést mutatnak. A villamosenergia mennyisége, a rásegítő fűtés okán is emelkedni fog. Jövőre a mai áron számítható közel 600 millió forinttal emelkedő gázköltségek tovább növekvő gázárak vagy érdemi takarékoskodás nélkül finanszírozhatatlanok – olvasható a bejegyzésben. Hozzátette: – Reményt keltő az említett gáztőzsdei árak szeptember óta tartó csökkenése, ám a háború eszkalálódása bármikor okozhat váratlan trendfordulót. Ezért az önkormányzat költségvetésének stabilitása, illetve a finanszírozhatóság érdekében további érdemi takarékoskodásra van szükség. Természetesen ezen túl minden lehetséges kormányzati segítség igénybevételére is szükség van.

A takarékoskodási intézkedések között szerepel a költségvetés módosítása, a bevételek növelése érdekében pedig díjemelésekre és a működési költségek lefaragására is szükség van. Csach Gábor a biomassza-fűtőművel kapcsolatos újabb tervekről és a villamos energiával történő fűtési módokról is írt bejegyzésében. Kiemelte továbbá: a rászoruló gyarmati háztartások részére – a megemelkedett rezsiköltségeik enyhítésére – a szociális rendelet kiegészítéséről döntöttek a Veszélyhelyzeti közüzemi díjtámogatás bevezetésével.

A városvezető megosztotta: a kialakult helyzet miatt a Vármegyeházát azonnal bezárják, amennyiben nem sikerül egyezségre jutni a Nógrád Megyei Szakképzési Centrummal abban, hogy az épület novemberben tervezett visszaadásával együtt ne bontsák fel a meglévő, 2023 októberéig szóló előnyös gáz- és villanyszerződését. Mindezek mellett a képviselő-testület utasította a cégeinek vezetőit arra, hogy a vezetésükhöz tartozó vállalkozás megnövekedett, idei energiaköltségeinek finanszírozását gazdálkodja ki. Továbbá a saját intézményegységeiben, irodáiban törekedjen a legkevesebb energia felhasználására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában