Idősek hónapja

2022.10.27. 19:30

Több ok is alkalmat adott az ünneplésre a salgótarjáni idősek otthonában

Ünnepelni gyűltek össze csütörtök délelőtt a szépkorúak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Baglyaskő Idősek Otthonának aulájában. Az emelkedett hangulatot több alkalom is indokolta, hiszen egyfelől az idősek hónapját zárták ilyen formában, míg másrészről a rendezvény egyfajta születésnapi köszöntés is volt. Ez utóbbi magyarázata, hogy a Baglyaskő Időskorúak Otthona éppen öt évvel ezelőtt került a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSz) szárnyai alatt.

V. E.

Kozma Imre atya hálaadó szentmisét mutatott be az otthon lakóinak, dolgozóinak és a megjelent vendégeknek

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Baglyaskő Idősek Otthonának intézményvezetője, Pál Cecília portálunk érdeklődésére elmondta: az idősek világnapjához kapcsolódó rendezvényüket követően októberben, azaz a szépkorúak hónapjában több meglepetéssel is készültek a gondozottaiknak. A programsorozatot csütörtökön egy ünnepi műsorral zárták. 

Hozzátette: emellett az intézetük immár öt éve működik az MMSz fenntartásában. Ez alkalomból pedig az a megtiszteltetés érte őket, hogy a magyar katolikus jótékonysági hálózat alapító elnöke, Kozma Imre atya is tiszteletét tette a programon, illetve hálaadó szentmisét mutatott be az otthon lakóinak, dolgozóinak és a megjelent vendégeknek.

Az atya a szertartás előtt úgy fogalmazott: az idős embereknek talán az az egyik legnagyobb problémája, hogy egyszer csak kiszorulnak ebből a világból, és úgy érzik, hogy már nincs is helyük a mindennapokban.

Kozma Imre atya
Kozma Imre atya azon alkalomból, hogy az intézménynek immár ötödik éve felelőse a MMSz, ő maga is Máltai miseruhát öltött
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– Egy otthonnak valójában ez az ajándéka, hogy olyan légkört, viszonyokat, és körülményeket teremtünk benne, amelyek között otthon érezhetik magukat az emberek. Ugyanakkor bármilyen kedves is ez a hely, bármilyen jó lehetőségeket is nyújtson nekünk, ne felejtsük el soha: a legnagyobb ajándék az, amikor az emberek felismerik, hogy helyük van a másik ember szívében. Egy otthon vezetőjének, munkatársainak ez az ajándéka a gondozottak és az ellátottak felé, hogy helyet adnak az időseknek a szívükben és az életükben. Ezzel bearanyozhatják azokat az éveket, amikor az ember valóban eljut odáig, hogy felismeri azt: egymás nélkül nem is élhetünk – fejtette ki Kozma Imre atya, aki azt is elárulta, hogy azon alkalomból, hogy az intézménynek immár ötödik éve felelőse a MMSz, ő maga is Máltai miseruhát öltött. 

A szeretetszolgálat alapító elnöke ezután rámutatott: ezer évvel ezelőtt a máltai kereszttel a hívő emberek azt akarták kifejezni, hogy az alakzat az életet, és a szeretet sugározza a világ négy égtája felé. 

Az atya hozzátette: a Baglyaskő Időskorúak Otthonában, ezen az ötödik születésnapon szeretné hinni, hogy olyan vezető és gondozók vannak jelen az intézményben, akik az ott élőknek szeretet tudnak sugározni, ahogy azt a sajátos formájú kereszt is szimbolizálja.

A liturgiát követően ünnepi műsor emelte a rendezvény színvonalát. A Medalion Tánccsoport tagjai tánctudásukkal kápráztatták el a megjelenteket, akiknek ezután Ludvig Zoltánné énekelt népdalcsokrot. Az otthon lakója, Jegesi Ferencné egy meseelőadással készült az esemény alkalmából, majd az intézmény dolgozói a Jerusalma dal ütemére lejtettek táncot. Végül – születésnaphoz méltóan – egy torta felszeletelése jelentette az esemény záróprogramját.

Az eseményen dr. Bablena Ferenc, a megyei önkormányzat közgyűlésének alelnöke mondott pohárköszöntőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában