Iskola

2022.10.29. 09:10

Online vetélkedő segítségével ismerhetik meg a fiatalok a megyei szakképzés színes palettáját

Idén ismét online vetélkedővel népszerűsíti a szakmák világát a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) a pályaválasztás előtt álló általános iskolás diákok körében.

V. E.

A nyolcadikos, illetve a hatosztályos vagy a nyolcosztályos gimnáziumokban tanuló fiatalok öttagú csapatokat alkotva vehetnek részt az On-line a pályára! című, háromfordulós internetes tudáspróbán.

Győri Andrea, az NMSzC pályaválasztást segítő, illetve a szakképzésért felelős munkatársa kifejtette: a pálya-, illetve az iskolaválasztás előtt álló diákoknak – és szüleinek – rendszerint komoly fejtörést okoz, hogy hova adják be a jelentkezésüket. A jó döntéshez a tanulónak a saját képességeik mellett ismerniük kell az érdeklődési körüket, és nem utolsósorban a kiszemelt iskolát is, ahol szívesen töltenék az elkövetkező három-négy, vagy öt évet.

– Ebben kíván segítséget nyújtani az online pályaválasztási vetélkedő. Az általános iskolák végzőseire olyan feladatok várnak, amelyek segítségével, na meg persze egy kis kutatómunkával a megyénkben működő technikumok, szakképző iskolák és a salgótarjáni kollégium életébe nyerhetnek betekintést.

EU-s ismeretekre is szükség lesz

Emellett természetesen a különböző ágazatokkal és szakmákkal, valamint az azok elsajátításához kapcsolódó módszertannal kapcsolatban is információkat gyűjthetnek a feladványok megfejtése közben. Tekintettel arra, hogy az iskoláink tanulói előtt nyitott a külföldi szakmai gyakorlat megszerzésének a lehetősége, így a versenyben résztvevő fiataloknak az európai uniós ismereteikről is számot kell majd adniuk – részletezte a próbatételek sokszínűségét Győri Andrea, aki azt is elárulta, hogy a verseny nem titkolt szándéka, hogy népszerűsítse a szakmákat, illetve azok megszerzésére ösztönözze a diákokat.

Hozzátette: a kérdések megválaszolása során a nyolcadik évfolyamosok rátalálhatnak arra a tevékenységre, amit szakmaként örömmel sajátíthatnak el a centrum valamelyik intézményében.

Péntekig lehet nevezni

Az öttagú – akár vegyes – csapatok november 4-ig, péntekig jelentkezhetnek az NMSzC e-mail-címén. Az üzenetben a csapattagokat és elérhetőségük felsorolása mellett fel kell tüntetni a települést és az iskolát is.

Az online vetélkedő első fordulóját november 14. és 18., míg a másodikat december 12. és 16. között rendezik meg. A döntő etap 2023. január 16-tól 20-ig zajlik majd, az eredményhirdetés és a díjátadó ünnepség pedig február elejére várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában