Hobbi

2022.10.07. 13:51

Kitartó aprólékossággal készíti különlegesen kedves figuráit a karancskeszi alkotó

Rozgonyiné Ponyi Márta két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy horgolni kezd. Mielőtt nekifogott a kézimunkának, a világhálón nézett utána a horgolt figurák titkának, azóta pedig számos gyönyörű alkotást készített.

Fodor Orsolya

A gyermekek imádják a játékos alkotásokat. Rozgonyiné sokat gondol születendő unokájára, akinek már szintén készített ezt-azt

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A hatvanöt esztendős nyugdíjas Rozgonyiné Ponyi Márta saját és családja örömére rendszeresen horgol különböző figurákat. A szeretett hobbira két évvel ezelőtt talált rá, s azóta boldogabban telnek a napjai. 

A gyermekek imádják a játékos alkotásokat. Rozgonyiné sokat gondol születendő unokájára, akinek már szintén készített ezt-azt 
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– A lányom mesélte, hogy keresztlányának nagymamája egy mesekönyvből meghorgolta a szereplőket ajándékként. Lenyűgözött az ötlet és az egyedi elképzelés. Részben ez a történet inspirált az alkotásra – mesélte Rozgonyiné Ponyi Márta. 

Mint mondta, négy évvel ezelőtt ment nyugdíjba a Szent Lázár Megyei Kórház laborjából, és a hirtelen jött szabadidővel nem tudott mit kezdeni. Tehetetlennek érezte magát, mert hobbi nélkül unatkozott a ledolgozott negyven év után. Először a gyermekei tanácsolták neki, hogy olyan elfoglaltságot keressen, ami kitöltheti az életét. 

Úgy érezte, hogy a horgolás lehet számára az örömforrás, mivel korábban is aprólékos, nagy odafigyelést igénylő munkát végzett. 

– Nem hiszem, hogy nekem sokkal jobb lenne a kézügyességem, mint bárki másnak. A siker kulcsa inkább a kitartásban és a precizitásban lehet. Már az első alkotásaim is jól sikerültek, s azokkal a gyermekeimet leptem meg karácsonyra. Azóta minden elkészült figura sikerélményt okozott nekem – mondta. 

Rozgonyiné Ponyi Márta azt is elárulta, hogy manapság nem tud úgy leülni a televízió elé, hogy ne nyúljon a gombolyagért. A családja mindenben támogatja. Amikor végre elkészül egy alkotással, a férje éppúgy örül, mint ő. 

Ez a hobbi nem olcsó, és a fonal már korábban is drágának számított. Évekkel ezelőtt, amikor takarót horgolt, alapanyagnak még megfelelő volt a turkálóban vásárolt és lefejtett kötött pulóver, de a kitömött állatfigurákhoz csak új, jó minőségű fonalat lehet használni. Egy alkotás néhány nap alatt készül el, de attól is függ, hogy éppen mennyire lelkesen dolgozik rajta. A belsejét polisztirolgyöngyökkel tölti meg, más tömőanyagot nem használ. 

A kedves és a mutatós díszek, játékok mellett lányának és menyének készített már rövid ujjú blúzt is. Születendő unokájának pedig horgolt ruhákat, cipőt, sapkát, takarót és játékokat. 

– A rokonaimat is elhalmoztam figurákkal, de még rengeteg van itthon belőlük. Részben emiatt kellett egy gardróbszekrényt vásárolnom, mert nem fértem a sok telepakolt doboztól – fogalmazott Rozgonyiné Ponyi Márta. 

Korábban az volt az álma, hogy egy nagy nyulat készítsen, nemrégiben meg is valósította a látványos figurát. A mintát és a leírást viszont csak oroszul találta meg a világhálón, de szerencsére ez sem jelentett akadályt, mert a munkafolyamat során használt legfontosabbak számadatokat megértette. 

Jelenleg nincs előtte nagyobb konkrét célkitűzés, viszont sokat gondol a születendő unokájára, akinek még nem tudják a nemét, ezért ha számára készít valamit, most még csak semleges színekkel dolgozik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában