Főhajtás

2022.10.30. 17:49

Kitörölhetetlen történelmi hősök emlékét idézték fel Rétságon + fotók

A magyar történelem kitörölhetetlen személyiségeként ivódik az utókor emlékezetébe Mindszenszty József hercegprímás és Pallavicini Antal posztumusz ezredes képe. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kimagasló alakjai előtt hajtottak fejet a tisztelgők vasárnap Felsőpetényben és Rétságon.

Hegedűs Henrik

Főhajtással emlékeztek meg Rétságon a Mindszenty-Pallavicini szoborcsoportnál

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A bíboros kiszabadulásának hatvanhatodik évfordulója alkalmából megtartott rendezvény első részében a felsőpetényi Munkás Szent József katolikus templomban celebráltak szentmisét, míg a főpap egykori rabságának helyszíne, az Almásy-kastély az épület felújítása miatt ezúttal kimaradt az események sorából.

Rétságon, a Börzsönyi út végén található körforgalomnál felállított Mindszenty-Pallavicini szoborcsoportnál Szájbely Zsolt szavalata után helyezték el koszorúikat az emlékezők, majd az ünnepség az egykori honvéd laktanya udvarán lévő emlékhelynél folytatódott. Itt először Vigyinszki Attila tanár tolmácsolásában hallgathattak meg verset az érdeklődők, majd Mezőfi Zoltán, Rétság polgármestere mondta el gondolatait. Ebben hangsúlyozta, a két kiemelkedő személyiség kitörölhetetlen emblémája az 1956-os forradalom és szabadságharcnak, mindketten elfoglalták méltó helyüket a magyar történelem széles asztalánál. A hatvanhat éve eltelt időszak első felében a politikai rendszerek elhallgatták szerepüket és áldozatvállalásukat, de ma már nem tagadhatja senki sem, milyen komoly erővel íródtak bele hazánk históriájába.

Illésfalvi Péter, a Magyar Honvédség Katonai Örökség Főosztályának vezetője beszédében előbb a főbb sarokpontok megemlítésével külön-külön felvonultatta Mindszenty József és Pallavicini Antal pályafutását, utalva arra, hogy éppen abban a korszakban szenvedtek ártatlanul mártíromságot, amikor a szellemi értékek elpusztítása volt a fő feladat. 

Kiemelte, mindketten végsőkig kitartottak abban, amiben hittek, halálig erősítve a magyarság iránti odaadó hűségüket, és a jelenben következetesen ép, lelkileg-emberileg tökéletesen tiszta utat mutatva a következő nemzedékek felé.

A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták a bíboros emléktábláját és a katonatiszt kopjafáját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában