Döntés

2022.10.13. 15:57

Bezár a nógrádkövesdi iskola, ingáznak az alsós diákok a fűtési szezonban

Az energiaválság miatt bezár a Balassagyarmati Tankerületi Központhoz tartozó Nógrádkövesdi József Attila Általános Iskola a fűtési szezon idejére. Az érintett tanulóknak a Berceli Széchenyi István Általános Iskolába kell majd átjárniuk. A szülők mellett az önkormányzat is tiltakozik a döntés ellen.

Lászlók Judit

Az országos sajtóhírek nyomán megkerestük Gyurek Lászlót, a község polgármesterét, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy már a tanévkezdés sem volt biztos a helyi iskolában, ezért az önkormányzat anyagi és munkaerő-támogatással is hozzájárult az oktatás biztosításához a településen. Most azonban egy újabb nehézséggel kell szembenézniük.

Húsz diáknak kell ingáznia

– Az iskolát a fűtési szezon miatt zárják be, ugyanis a fenntartó így szeretne spórolni a költségeken. Az önkormányzatunk ezért felajánlotta, hogy a községben egy másik épületben biztosítjuk az oktatás helyszínét, illetve annak rezsiköltségeit is álljuk – mondta el portálunknak a polgármester. Hozzátette: – A döntésről a Balassagyarmati Tankerületi Központ nem egyeztetett az önkormányzatunkkal. A bezárás húsz alsó tagozatos diákot érint; tudomásom szerint a szülőket a napokban értesítették arról, hogy október 17-től, hétfőtől a berceli iskolába fognak majd járni a diákok. Október 11-én pedig elmehettek a berceli intézménybe megnézni, hogy hol tanulnak majd a gyerekek. Az önkormányzat és a szülők is levelet írtak a tankerületnek, választ azonban nem kaptunk.

A polgármester szerint a kialakult helyzetet tovább nehezíti, hogy Bercelen két tantermet biztosítanak majd a nógrádkövesdi iskola összes évfolyamának, így hiába járnak majd oda, mégis elkülönítik őket a berceli intézmény tanulóitól. Mindezt a nógrádkövesdi szülők, a gyermekek és az önkormányzat is sérelmezi.

Attól tartanak, hogy végleges a döntés

– Úgy gondolom, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk, most a tankerületen a sor, hogy elfogadja-e a felajánlásunkat és közösen megoldást találunk a kialakult helyzetre – fogalmazott a polgármester, aki szerint a mostani bezárás az iskola végleges bezárást is jelentheti. Úgy véli, akadhat olyan szülő, aki a berceli iskola helyett más intézményt választ majd a tanulás folytatására, így megvan annak az esélye, hogy több tanuló nem is tér majd vissza a nógrádkövesdi iskolába.

Az önkormányzat mellett a szülők is tiltakoznak a döntés ellen. Mint fogalmaztak, egyrészt félnek attól, hogy a gyermekek, hogyan tudnak majd önállóan, biztonságosan utazni a menetrendszerinti járattal; másrészt úgy érzik, hogy a berceli intézményben megkülönböztetés érheti a gyermekeiket, amiért elkülönítik őket a többi diáktól.

A döntéssel kapcsolatban megkerestük a Balassagyarmati Tankerületi Központot is, ahol későbbre ígértek tájékoztatást portálunknak.
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában