Hagyomány

2022.10.03. 18:47

A szécsényi országgyűlés 317. évfordulójára emlékeztek

Mint ismert, 1705. szeptember 12. és október 3. között a szécsényi rendi gyűlésen fogadták el a Rákóczi-szabadságharc legfontosabb állami és politikai döntéseit.

L. J.

A meghívott diákok a kuruc vitézek segítségével egy hadgyakorlaton is részt vehettek

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

II. Rákóczi Ferenc szécsényi országgyűlésének 317. évfordulója alkalmából pedig az országgyűlés zárónapján mintegy 100 diákot hívtak meg a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kubinyi Ferenc Múzeumába hétfőn, azért, hogy a kastély parkjában közösen felelevenítsék a Rákóczi-szabadságharc eszmeiségét és a vezérlő fejedelem szellemiségét, máig ható szabadságeszményét. 

Az eseményen a meghívott iskolások a kuruc vitézek segítségével egy hadgyakorlaton vettek részt. Ezt követően dr. Limbacher Gábor, az MNM Kubinyi Ferenc Múzeumának igazgatója, valamint Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója mondott ünnepi köszöntőt. Mindezek után pedig elhelyezték a megemlékezés virágait a kastély főbejáratánál lévő emléktáblánál. 

A program seregszemlével folytatódott, ahol a tanulók a kuruc vitézek vezetésével felsorakoztak a fejedelem fogadására, aki a kastély egyik ablakából mondott beszédet. A rendezvényt végül egy közös csatajátékkal zárták. Az ünnepségen közreműködtek a történelmi hagyományőrző Szent László Vitézei is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában