Algásodás

2022.09.05. 19:57

Zöld alga lepte el a zagyvarónai hűtővíztározók felszínét (videó!)

A zagyvarónai hűtővíztározók – vagy ahogy helyben hívják a vízválasztói tavak – teteje smaragdzöld színűvé változott a napokban.

Veres Edina

Néhány nap kell, míg teljesen kitisztul a felszín

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

A portálunk érdeklődésére Varga Zoltán, az Erőmű Horgász Egyesület elnöke megnyugtató választ adott, mondván: a jelenség a sok napsütés miatt teljesen természetes.

– A nagy szárazság és hőség miatt megjelent a zöld alga a vízválasztói tavakon, amelyek ellen szigorú adagolás alapján vagy mészhidráttal, vagy klórmésszel védekezünk. Fontos, hogy ez a két vegyszer nem használható egyszerre, a kettő között mindenképp be kell tartani a meghatározott várakozási időt. Jelenleg ez utóbbi megoldással léptünk fel a kialakult helyzet ellen, azonban a „kezelés” hatása hozzávetőleg csak néhány hét múlva válik láthatóvá – ismertette az algásodás elleni védekezés folyamatát Varga Zoltán.

Az Erőmű Egyesület elnöke hozzátette: a halak a tóban egészségesek, azokra semmilyen veszélyt nem jelent a „zöldülés” ellen alkalmazott vegyszer. Ennek értelmében továbbra is lehet horgászni a tavak partján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában