Képzés

2022.09.16. 13:50

Több iskolával is együttműködik a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont

Márciusban adták át Balassagyarmaton a Honvédelmi Sportközpontot, amely azóta a város sportéletének szerves részét képezi, illetve színvonalas helyszínt biztosít a különböző szabadidős tevékenységek számára. Szeptembertől a település több iskolájával is együttműködik az intézmény és színes sportolási lehetőséget kínál számukra, beleértve a településen zajló Honvéd Kadét Programot is.

Lászlók Judit

Ismerkedés a lövészet alapjaival. A diákok 45–60 perces órákra érkeznek a központba

Fotó: Beküldött fotó

Bálint Béla Zoltán, a Honvédelmi Sportközpont létesítménygazdája és lőtérvezetője portálunknak elmondta, hogy az első hónapokban próbaüzemmódban működtették az intézményt, elsősorban a délutáni edzésekre koncentrálva. Az új tanév beköszöntével azonban beindultak a délelőtti foglalkozások is. A sportközpontot működtető Honvédelmi Sportszövetség több helyi oktatási intézménnyel is együttműködési megállapodást kötött, amelynek keretében a délelőtti tanórák rendjébe is beillesztették az itt zajló foglalkozásokat.

– Két középiskolával és két általános iskolával dolgozunk most együtt – mondta Bálint Béla Zoltán. Hozzátette: – A Kiss Árpád és a Dózsa György általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulóinak speciális sportolási lehetőséget biztosítunk heti több alkalommal, valamint a Kiss Árpád Általános Iskola ifjú polgárőr szakköre is nálunk talált most otthonra. A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Szent-Györgyi Albert Technikum sporttagozatos diákjai is járnak hozzánk. Továbbá kiemelt partnereinknek tekintjük az NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola Honvéd Kadét Programjában részt vevő osztályokat.

A fiatalok kicsit közelebb kerülnek a katonaélet kihívásaihoz
Fotós: Beküldött fotó

A szakember kiemelte: hetente összesen a város mintegy 230 tanulója vesz részt a délelőtti foglalkozásokon, amelyeket a létszám és az idő függvényében különböző módon alakították ki, mindig az iskolák kérésének megfelelően. A diákok 45–60 perces órákra jönnek, egyik alkalommal a lövészet alapjaival ismerkednek meg, majd a következő foglalkozáson önvédelmi oktatáson és OCR-futáson, valamint erőnléti gyakorlatokon vesznek részt. A 90–120 perces foglalkozásokon általában nagyobb létszámú osztályok vesznek részt, ezért azokat csoportbontásban tartják meg, ahol a csoportok félidőben cserélődnek.

– Célunk, hogy az iskolai testnevelésórák kínálatát tovább bővítsük és színesítsük az itt töltött idő során, fejlesszük a diákok koncentrációját és speciális sporttevékenységekkel ismertessük meg őket, amelyekből később házi versenyeket is rendezünk, illetve kiemelném a foglalkozások csapatépítő jellegét – mondta Bálint Béla Zoltán.

A szakember végül kitért arra is, hogy az NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola kadétprogramban részt vevő osztályai a tanrendjükben előírtak szerint vesznek részt lőgyakorlaton, katonaiközelharc- és önvédelmi oktatáson, valamint OCR-futás- és akadálypálya-gyakorlaton. Mint mondta, a Balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont célja, hogy a kadétprogramban részt vevők számára is olyan színteret adjon, ahol mind a sportra történő, mind a hazafias és honvédelmi nevelés, mind az egyszerű napi szórakozás, felkészülés megoldható. Az épületet kifejezetten a fenti tevékenységek végzésére tervezték és alakították ki, továbbá az ehhez szükséges speciális felszerelések is rendelkezésre állnak, így a kadétprogram szempontjából igen fontos a jelenléte. 

Sikeresen működik a Honvéd Kadét Program, a hazafias nevelés

Kálmán Péter, a Honvédelmi Sportszövetség sportszakmai divízióvezetője elmondta, hogy a 2017-ben elindított, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával létrejött Honvéd Kadét Program alapját a hazafias és honvédelmi nevelés adja. A program nem katonai képzés. Csupán egyfajta iránymutatás azoknak a diákoknak, akik elhivatottságot éreznek e pálya iránt. Nekik nyújt lehetőséget ahhoz, hogy kicsit közelebb kerüljenek a katonaélet kihívásaihoz. – A honvédkadét-szakképzés, amely a honvédelmi miniszter által engedélyezett technikumokban, többek között a balassagyarmati NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskolában is folyik, emelt szintű honvédelmi nevelési tevékenység, amely tanórákon és szabadidős tevékenységeken keresztül ismerteti meg a fiatalokkal a honvédelem ügyét és a katonák szolgálatának hétköznapjait – fogalmazott Kálmán Péter. Továbbá emlékeztetett arra is, hogy a tapasztalatok azt mutatják, sikeres kezdeményezés született, hiszen országosan négyezer-hatszáz honvédkadét kezdte meg az idei tanévet. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában