Égetés

2022.09.20. 07:21

Megszűnt a tűzgyújtási tilalom Nógrád megyében

A hűvös, csapadékos időjárásnak köszönhetően szeptember 20-tól megszűnt a tűzgyújtási tilalom országszerte, így Nógrád megyében is.

Nool

A kerti növényi hulladék égetésének lehetőségeit önkormányzati rendeletek szabályozzák. Mielőtt tüzet gyújtanak, fontos ezek tartalmáról tájékozódni (borítóképünk illusztráció!)

Forrás: Nool archívum

A fokozott tűzveszély időszak elmúltával megszánt a tűzgyújtási tilalom Budapesten, valamint tizenhét megyében – köztük Nógrád –, a magas kockázat és a szeles időjárás szárító hatása miatt Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében még továbbra is indokolt annak fenntartása. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn kiadott közleményében azonban felhívta a lakosság figyelmét, hogy továbbra is legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

– A jelentős csapadékhiány miatt az elmúlt napokban lehullott csapadék önmagában számos helyen nem volt elegendő a felszíni biomassza szint átáztatásához, azonban az alacsonyabb napi átlaghőmérséklet a holt biomassza nedvességtartalmára kedvezően ható reggeli harmatképződés következtében lecsökkentette a tűz kialakulásának kockázatát – írták.  

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában