Programajánló

2022.09.15. 20:02

Kipihenhetjük a hétköznapok fáradalmait: számos programlehetőséget kínálnak a nógrádi települések

Nyakunkon a hétvége: kulturális események, zarándoklat és falunap is várja a kikapcsolódni vágyókat. Mutatjuk, milyen programkínálat lesz terítéken Nógrád megyében azoknak, akik nem szeretnének otthon maradni.

Gubányi Patrik

Hollókőn Kulturális Örökségnapot tartanak szombaton

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

17. alkalommal rendezik meg a Somosi Vigadalmat
Ínycsiklandozó ételek, színes produkciók, nosztalgiázás és humor várja azokat, akik ellátogatnak Somoskőújfaluba, a község sportpályára szeptember 17-én, szombton. Reggel hét órától főzőcsapatok fognak gondoskodni a finom ebédről, a déli megnyitó után pedig kezdetét veszi a vigadalom. Közel negyven sátor lesz kihelyezve a rendezvényen, így minden korosztály megtalálhatja a számára legjobb kikapcsolódási formát. A színpadi produkciók között a vendégek láthatnak latin-amerikai táncokat, néptáncot, hastáncot és kutyás bemutatót is, a hangulatot pedig a Sztárban Sztár válogatójából is ismert Fehér Martin fogja énekhangjával a magasba emelni.

Színes programokkal éltetik a kulturális örökséget Hollókőn
Idén az intézményes magyar műemlékvédelem megalakulásának 150. évfordulóját ünnepeljük, amely a település számára is különösen fontos. A Kulturális Örökségnap alkalmából szeptember 17-én, szombaton a Falumúzeum ingyenes megtekinthető lesz, ráadásul, 11 óra 30 perctől interaktív programokkal is várják az érdeklődőket. A látogatók kukoricapattogtatást, majd népviseleti-bemutatót is láthatnak, ezt követően pedig ízelítőt kaphatnak a fonó népszokásból.

Testi-lelki feltöltődést kínálnak Karancskesziben
Templomok Éjszakája elnevezéssel tartanak programot szeptember 17-én, szombaton Karancskesziben, a Szent Mihály-templomban, 17 óra 30 perctől. Az eseményre a megnyitót követően Pándy Piroska, opera- és operetténekes is ellátogat, mindezek után pedig a templom történetéről hallhatnak egy érdekes előadást a résztvevők. 20 órától tanúságot tesz hitéről Mihály Gusztáv, 21 órától pedig a Szent Mihály Ifjúsági Kórus közreműködésével szentségimádást tartanak.

Egy nap, ami csak megyénkről szól
Idén 16. alkalommal rendezik meg a megyenapot, amelynek szeptember 17-én, szombaton Nógrád ad otthont. A rendezvény, 9 órakor ökumenikus istentisztelettel kezdődik a római katolikus templomban, majd ünnepi közgyűléssel folytatódik, amely során kitüntetéseket is átadnak. Az eseményen palóc ízek sokasága és gasztronómiai kóstoló, valamint vásár is várja majd az érdeklődőket. Emellett a Nógrádikumokat és a Vedd a nógrádit! termelőinek és gazdáinak az áruit is megismerhetik a látogatók. 13 órától szűkebb hazánk hagyományőrző és helyi kulturális csoportjainak műsorait élvezheti a közönség, majd a Palóc Ki Mit Tud című tehetségkutató verseny győzteseit mutatják be és a díjakat is átadják. Ezt követően a Nógrád Táncegyüttes lép színpadra, majd Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter köszönti az érdeklődőket. Az esti órákban Kollányi Zsuzsi és az Ismerős Arcok gondoskodik koncertjével a jó hangulatról.

Szlovák búcsúra hívják a zarándokokat
A Fájdalmas Anya ünnepén, szeptember 17-én, szombaton zarándoklatra hívnak szlovákokat és magyarokat egyaránt Mátraverebély-Szentkútra. A szlovák búcsún Ján Kubos püspök, szepesi egyházmegyei kormányzó celebrálja a szentmisét. Az eseményre Erdő Péter bíboros is köszöntőt írt. 9 órakor magyar szentmise lesz, a 11 órakor kezdődő szlovák nyelvű ünnepi szertartás homíliája, azaz a szentbeszéd pedig magyarul is elhangzik majd. Akkor olvassák föl Erdő Péter bíboros köszöntő levelét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában