Pálinkafőzés

2022.09.17. 11:23

Rotyognak az üstök: gőzerővel dolgoznak a Nógrád megyei pálinkafőzdék

A pálinkafőzdékben ősszel indul be a szezon, a korai gyümölcsökből már elkészült a nedű, most az alma, a körte és a szilva kerül majd az üstökbe. Megyénkben van olyan főzde, ahol már csak november közepére tudják vállalni a munkát. A növekvő energiaárak azonban kihívás elé állítják a területen működő vállalkozásokat.

Gulyás Edina

A főzdéket nagy kihívás elé állíthatja a rezsiemelkedés

Forrás: MW | Illusztráció

Szűkebb hazánk pálinkafőzdéi az őszi hónapokban már teljes kapacitással üzemelnek, a korai gyümölcsökből – a cseresznyéből és a meggyből – már kifőtt a nedű, most az almából, körtéből és szilvából készül a szíverősítő. – Jónak ígérkezett az idei gyümölcstermés, azonban az aszály miatt az mind mennyiségben, mind létartalomban elmaradt a várttól. Így az abból készült cefre minősége is rosszabb – fogalmazott Tóth Zoltán, a szuhai szeszfőzde tulajdonosa, hozzátéve: – Vilmoskörtéből feleannyi termett, mint általában, a szilvatermés jó része lehullott, valószínűleg almából is kevesebb lesz. A bogyós gyümölcsök kiszorultak a területről, málnát idén egyáltalán nem főztünk. A barack lefagyott, a termesztők elmondása szerint a fekete ribizli minősége csak tíz százaléka a megszokottnak. 

A korai gyümölcsökből, mint a cseresznye és a meggy, már kifőtt a pálinka, most az alma, a körte és a szilva következik
Forrás: MW | Illusztráció

Mint mondta, a főzdéket nagy kihívás elé állítja a rezsiemelkedés. Ahol gázzal fűtik fel az üstöket, jelentős áremelkedés várható. Szuhán ugyan fatüzeléssel működnek a berendezések, ennek ellenére kismértékben növelték a tarifát: az eddigi ezer forint helyett ezerkétszázért főznek egy liter pálinkát. 

– Nyáron kisebb felújítást hajtottunk végre, azonban az alapanyagárak a duplájára emelkedtek, ezért minden beruházás komoly terhet ró az üzemeltetőkre. Mindezek mellett a házi főzdék is sok megrendelőt szívnak el a piacról, ezért egyre nagyobb gondot jelent rentábilisan működtetni a szeszfőzdéket – közölte Tóth Zoltán. 

– A megváltozott körülmények miatt arra kell törekedni, hogy egyre inkább a megújuló energiák felhasználásával dolgozzunk. Így talán talpon maradhatnak a főzdék, azok közül ugyanis országszerte, így megyénkben is sok be fog zárni. 

Ormándi György, a mátraszelei szeszfőzde üzemeltetője a fentiektől eltérő tapasztalatokról számolt be. Mint mondta, hosszú évek óta nem volt olyan remek a gyümölcstermés, mint idén. 

– Tartottunk ugyan az aszályos időszaktól, de még időben érkezett az eső. A térségben rengeteg volt a szilva, ami a csapadék hatására megérett, és a cukortartalma is megfelelő – fogalmazott. – A körte- és az almafák is tele vannak. Gyöngyös környékéről szoktunk szőlőt vásárolni, amit még idén is meg tudtunk tenni. 

Mint mondta, a korai gyümölcsökből, mint a cseresznye és a meggy, már kifőtt a pálinka, most az alma, a körte és a szilva következik. Érezhetően beindult a szezon, akik most szeretnének időpontot kérni, már csak november közepére kapnak a mátraszelei főzdében. 

– Az aszály ellenére is jó az idei gyümölcstermés. Meggyet sokat főztünk, azt még a tavalyi áron tudtuk beszerezni. A bérfőzetők körében is nagy sláger volt ebben az évben a meggy és a cseresznye, a korábbi években ezekből jellemzően nem készítettek cefrét – tájékoztatott Balázs Attila, a pásztói pálinkafőzde főzőmestere. A málnát és az epret csak nagyon drágán lehet megvásárolni, így az abból készült nedű eltűnik majd a polcokról. 

A főzőmester arra is kitért: kajszibarackból is bőven termett idén, annak sem emelkedett az ára. A pásztói főzdét üzemeltető cég vezetése átvállalja a rezsiemelkedésből származó többletköltségeket. Ennek köszönhetően nem emelnek az árainkon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában