Gondatlanság

2022.09.13. 06:50

Halálos veszélyt jelentenek a nógrádi földeken maradó bálazsinórok, damilgombolyagok

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a mezőkön, kaszálókon maradó bálamadzagok és bálahálók, a vízpartokon felejtett horgászzsinórok okozta gondokra hívja fel a figyelmet.

F.Z.

Az emberi gondatlanság miatt elpusztult gólya

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A kaszálókon, a szántóföldeken, a vízpartokon gyakran találkozhat az ember ezekkel az élővilágra veszéllyel bíró hulladékokkal. Nem csak a madarak, de az emlősök is beleakadhatnak. A Heol.hu portál tájékoztatást kért a témáról a Bükki Nemzeti Park Igazságtól, amelynek működési területe Nógrád megye túlnyomó részére is kiterjed. 

Ezek szerint az elmúlt években több alkalommal fordult elő, hogy tőkés récék damilba akadtak a működési területen. Egerben egy fokozottan védett böjti réce gácsér is így járt. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa szabadította ki a lesoványodott madarat, majd pár nappal később, miután megerősödött szabadon is engedték.

Poroszlón idén nyáron Soós Gergő amatőr madármentőt értesítették arról, hogy egy fehér gólya áramütést szenvedett, amikor az rá akart szállni egy vezetékre. Már a bejelentéskor sem tűnt túl valószínűnek, hogy egy gólya éppen a vezetéken akarjon megpihenni. Kiderült, hogy a bálamadzag-gombolyag a madár lábára ragadt, majd amikor ereszkedhetett, az hozzáért a vezetékhez, ez okozhatta a tragédiát. A gólya azonnal elpusztult. 

Balázsi Péter, természetvédelmi területfelügyelő a Magyar Madártani Egyesület által szervezett gólya-bemutatógyűrűzések alkalmával többször vágott le fészekben ülő gólyafiókák lábáról bálamadzagot. Előfordult olyan eset is, hogy molnárfecske fészekből a szülőmadár lógott bálamadzagon, járt így házi veréb is. Volt, hogy magától megoldódott a probléma, de az is előfordult, hogy csak segítséggel szabadultak ki ezek a madarak.

Egy Heves megyei településen még 2020-ban a gólyafészkeléskor az egyik szülőmadár eltűnt, valószínűleg elpusztult. Öt fióka volt a fészekben. A párja nélkül maradt madár védte őket, így messzire nem tudott táplálékért elrepülni. Ezért a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, a Mályi Madármentő Állomással karöltve, a fiókák kimentése mellett döntött. A mentőállomásra került öt fiókából három nem sokkal később elpusztult. A boncoláskor derült ki, hogy a fiókákat az öreg madár, jobb híján, bálamadzaggal etette és ez vezetett pusztulásukhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában