Közgyűlés

2022.09.29. 19:29

Egyelőre nem tervez intézménybezárásokat a salgótarjáni önkormányzat

A város idei költségvetése szűkös, de kormányzati többlettámogatással teljesíthetőnek látszik. Az önkormányzat még nem látja pontosan a következő hónapok számait a rezsiköltségek tekintetében, de a létesítmények működtetését „az utolsó pillanatig” biztosítani fogják – hangzott el a salgótarjáni közgyűlés csütörtöki ülésén.

Kéri István

Több napirendi pontot is megvitattak a salgótarjáni közgyűlésen

Forrás: Nool Archív

Szűkös a költségvetés

– Már a 2022-es költségvetés tervezésekor látszódott, hogy nem lesz egyszerű az idei év. Alig lélegeztünk fel a pandémia miatti sokkból, az elszabaduló energiaárak és az infláció jelent most a költségvetésben szinte megoldhatatlan problémát – kezdte Fekete Zsolt a városi költségvetés első félévének értékelését. Ismertetése szerint a koronavírus-járvány időszakában megjelent elvonások egy része már nem terheli a büdzsét, azonban a helyi iparűzési adó csökkentésére vonatkozó előírás továbbra is érvényben van. A kieső bevételt a kormány kompenzálja: az első félében 102 millió forint kormánytámogatás érkezett ilyen címen, és ugyanennyi érkezik majd a második félévben is – ismertette.

– A központi költségvetésből érkező támogatás meghaladja, a helyi adóbevétel és a városi intézmények működési bevétele viszont nem éri el a várt szintet. Ugyanakkor pozitívum, hogy utóbbi számok is kedvezőbbek, mint tavaly félévkor voltak – mondta a polgármester.

– Összességében a költségvetés féléves teljesítéséről elmondható, hogy a bevételek kedvező alakulása és a vártnál valamivel kevesebb kiadás összessége a tervezettnél kisebb hiányt mutat. Számottevő megtakarításra azonban a jelenlegi rezsi, valamint más típusú működési költségek emelkedése mellett nincs lehetőség, a költségvetés teljesítéséhez mindenképpen szükséges a központi költségvetésből kapott többlettámogatás – hangzott el a városi büdzsé félévi helyzetének értékelésénél.

Amíg csak lehet, nyitva maradnak a sportlétesítmények

A testület jóváhagyta a Salgótarjáni Tankerületi Központon keresztül a városi iskolások számára a mindennapos testnevelés biztosításához szükséges kedvezményes létesítményhasználatot. A sportcsarnokot heti 10, az uszodát heti 33 órában használhatja majd a tankerület az aktuális tanév végéig. Fekete Zsolt polgármester ezen napirendnél jelezte: jelenleg még nem látják pontosan a megemelkedett rezsiárak miatt várható közüzemi költségeket, de kiemelte, hogy céljuk a sportlétesítmények fenntartása és működtetése „az utolsó pillanatig”. A városvezető azt azonban jelezte: várható, hogy a rezsiköltségek csökkentését célzó, spórolást eredményező intézkedéseket rendelnek majd el. 

– Nem szeretnénk olyan szintre eljutni, hogy be kell zárni, vagy részlegesen szüneteltetni kelljen ezen intézmények működését – hangsúlyozta a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában