Szépkorúak

2022.09.13. 18:00

Az idősek helyzete került a középpontba a nagylóci kerekasztal beszélgetésen

Az Ipoly-völgye Európai Területi Társulás az Integrált, Idősbarát Régió Fejlesztése az Ipoly-völgye Térségében című pályázatának részeként tartott kerekasztal beszélgetést a szépkorúak helyzetéről a Nagylóci Idősek Klubjában kedden délelőtt.

Nool

A kerekasztal beszélgetésen a helyi idős emberek igényeit szerették volna felmérni

Forrás: Beküldött fotó

A jelenlévőket Szalai Gábor polgármester köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy Nagylóc már régóta tagja a társulásnak, aminek köszönhetően több fejlesztés is megvalósulhatott a községben. Legutóbb nagy értékű eszközöket szerezhettek be a helyi főzőkonyhára, ezzel is segítve az ott dolgozók munkáját. 

Ezt követően Papp Andrea, az Ipoly-völgye Európai Területi Társulás projektmenedzsere és egyben igazgatója beszélt az egyesület tevékenységéről. 

– A határon átívelő társulásban 29 magyar és szlovákiai település vesz részt – mondta Papp Andrea. Hozzátette: – Az Integrált, Idősbarát Régió Fejlesztése az Ipoly-völgye Térségében című pályázat az egyesület első nagyobb összegű projektje, amelynek a célja, egy integrált idősbarát térség kialakítása az Ipoly-völgyében. A keddi kerekasztal beszélgetésen a helyi idős emberek igényeit szerettük volna felmérni, illetve azt, hogy hogyan tudnánk élhetőbbé tenni a mindennapokat számukra.

A rendezvényen szakemberek is részt vettek, akik az érintett településeken megtartott igényfelmérések alapján a jövőben egy stratégiát fognak kidolgozni. Darányi László, szakember kiemelte, hogy az infrastrukturális fejlesztések mellett, nagyon fontos, hogy az emberek használják is ezeket, és beépüljenek a mindennapokba. 

– A mai nap célja, hogy megismerjük, hogyan él egy nagylóci idős ember, milyen problémái és lehetőségei vannak. Emellett fontosnak tartjuk, hogy a helyi közösség is rájöjjön arra, hogy a szépkorúak birtokában lévő tudás, szabadidő, mindennapi tevékenységek milyen nagy értékkel rendelkeznek – hangsúlyozta Darányi László.

Mindezeken túl a beszélgetés során kiemelt szerepet kapott még a fiatalabb generációk és az idősek közti távolság érzékenyítése is, amelybe a Nagylóci Csicsergő Óvoda csemetéi is bekapcsolódtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában