Szervezőerő

2022.09.18. 09:56

A térség kulturális életében is fontos szerepet tölt be a szécsényi múzeum

A tudományos munka, valamint az állandó és időszakos kiállítások mellett a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum a város és térsége kulturális életében is fontos szerepet tölt be.

Sz. F.

Dr. Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója

Forrás: Nool

Fotó: Sz. F.

Dr. Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója elmondta: kötelességüknek érzik, hogy bekapcsolódjanak az ilyen jellegű feladatokba is. 

– Véleményem szerint a múzeumok elsődleges célja, hogy térségük kulturális, társadalmi szervezőerejévé is váljanak. Esetünkben például a határon túli településekkel is jó kapcsolatot kell ápolnunk. Kedves emlékeim közé tartozik, amikor a határon túlról népes csoportok érkeztek rendezvényeinkre – mondta az igazgató. Hozzátette: amennyiben az elképzelt fejlesztéseiket sikerül megvalósítaniuk, még hatékonyabban részt vehetnek majd a térség kulturális vonzerejének az erősítésében. 

A civil szervezetekkel is jó a kapcsolatuk. A Női szalon elnevezésű sorozat évek óta náluk tartja műsorait. Megállapodást kötöttek a hollókői Szent László Vitézeivel is, akik több alkalommal is színesítették már szabadtéri rendezvényeiket. Ezek mellett jó kapcsolatot alakítottak ki a Lipthay Béla nevét viselő mezőgazdasági szakközépiskolával is. 

A múzeum számos rendezvénynek is otthont ad minden évben
Forrás: Nool

Dr. Limbacher Gábor elmondta, hogy a múzeum négy éve magára vállalta a városi trianoni emléknap és a nemzeti összefogás napjának a megszervezését. Szécsény 1683-ban szabadult fel a török uralom alól. Az évfordulóról szintén városi szinten emlékeznek meg. Az igazgató utalt rá, hogy a településre jellemző keresztény szellemiség is meghatározza a múzeum programjait.  A kastély szalon sorozatban pedig arisztokrata családok képviselői, jeles magyar személyiségek, egyházi méltóságok a vendégeik. Időszakos kiállításaik is kapcsolódnak a városhoz és a megyéhez. Jelenleg a Balázs Lajostól kapott tárgyakból látható kiállítás a múzeumban, legközelebb pedig Losonczi Tóth Árpád mecénásuk ajándékait mutatják be időszakos tárlaton. 

– Hála Istennek olyan kép alakult ki a múzeumról, hogy ide érdemes adakozni – vélekedett dr. Limbacher Gábor. 

Közéleti tevékenységeik révén is jelen vannak Szécsény életében. Különböző rendezvényekkel ápolják az 1705-ös Szécsényi országgyűlés emlékét, valamint kapcsolatot tartanak az egyetlen olyan szlovák településsel, ahol Rákóczi kuruc hagyományait ápolják. A múzeum programjaiban igen gazdag a kulturális, társadalmi, nemzetépítő rendezvények száma is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában