Teljesen megújult

2022.08.28. 16:28

Új orgonával is gazdagodott a korszerűsített maconkai templom

Befejeződtek a maconkai Szent István templom felújítási munkálatai, így azt vasárnap ismét megtölthették a hívők. A vasárnapi liturgiát Dr. Varga Lajos váci segédpüspök celebrálta, aki az Úr áldását kérte az új orgonára és a közösségi házra is.

Veres Edina

A maconkai templomban is zajlottak felújítások a Modern Városok Program támogatásának köszönhetően

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Januárban a maconkai Szent István templom területe felújítási munkálatok helyszínévé vált a Modern Városok Programnak köszönhetően. A projekt kivitelezési szakasza lezárult, így vasárnap a templom ismét kitárta kapuit a hívők előtt. 

Loborik Attila diakónus érdeklődésünkre elmondta: a közösségi épület teljes terjedelmében, a járólapoktól egészen a tetőig, megújult. A templomban villanyszerelési munkák zajlottak, új fűthető padokat helyeztek be, illetve helyreállították a déli kaput, amely az eredeti bejárat volt a középkorban is. A templom emellett egy új orgonával is bővült.

Dr. Varga Lajos segédpüspök tartotta a vasárnapi liturgiát
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere elárulta, hogy meglepő, de egyben örömteli volt számukra, hogy a Modern Városok Programban több – összesen három – bátonyterenyei egyházi közösségi tér is megújulhat, illetve megújulhatott.

– Ezek közül az egyik a maconkai templomfelújítás, illetve a volt óvoda épületének korszerűsítése, ami jelenleg már közösségi térként funkcionál. A másik projekt a kisterenyei római katolikus templomot, míg a harmadik a katolikus óvoda és iskola épületét érinti. Ez utóbbi fejlesztéshez az önkormányzat is hozzájárult egy jelentősebb összeggel – mondta Nagy-Majdon József.

Új orgonával is gazdagodott Isten háza
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Hozzátette: a maconkai egy régi és nagy hagyománnyal bíró közösség. A településrész a város életében is fontos szerepet tölt be, hiszen minden évben itt tartják augusztus 20-án Szent István királynak, a maconkai templom védőszentjének, ünnepét. A polgármester hangsúlyozta, hogy a beruházásnak köszönhetően ezt még méltóbb körülmények között tehetik meg, ugyanakkor nem csupán ebben számítanak a megújult templomra és közösségi térre. 

A város első embere reméli, hogy e két épület a helyi közösségi élet megmozdulásainak aktív színhelyéül szolgál majd, legyen szó akár civil szervezetek eseményeiről, akár gyerekeknek szóló programokról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában