Mustgáz

2022.08.30. 19:50

Szorgosan szüretelik a szőlőfürtöket Nógrád megyében – a veszélyekre viszont fontos figyelni (videó!)

Bár az idei szőlőtermést igencsak megviselte az aszály, mostanra megyeszerte megkezdődött a szüret. A szőlő minősége idén átlagosnak mondható. A katasztrófavédelem szakemberei ebben az időszakban nem győzik hangsúlyozni, hogy az ilyenkor keletkező mustgáz akár emberéleteket is követelhet...

Nagy Orsolya

Megviselte az aszály az idei szőlőtermést

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Megkezdődött a szüreti időszak szűkebb hazánkban is, melyhez kapcsolódóan Csépe Attila, hasznosi őstermelő portálunknak elmondta, hogy az Irsai Olivér szőlőfajtát már egy hete elkezdték betakarítani, de Chardonnay-t is vittek már pezsgő alapanyagnak. Ezt követik majd az Oporto, aztán a kékszőlő fajták, így például a Merlot, amely jelentősebb mennyiségben termett a nógrádi földeken.

– Sajnos az idén nem olyan lett a termés, mint azt korábban reméltük. A két héttel ezelőtti esők valamelyest segítettek, így sikerült egy kis nedvességet felszívniuk a talajból a szemeknek, de a nagy aszály megviselte a növényeket. Épp emiatt mennyiségben és mustfokban is átlagosnak nevezhető az idei szőlőtermés – közölte Csépe Attila. Hozzátette: a fürtök átlagsúlya is alacsonyabb, mert a szemek nem tudtak kellő mértékben megnövekedni az időjárás miatt. A késői fajták esetében viszont maradt még esély arra, hogy nagyobbra nőnek.

Többnyire az idősebb korosztály vesz részt a szüretelésben
Fotós: Szabó Péter / Forrás: Nool.hu

Az őstermelő arra is kitért, hogy az utóbbi időben sajnos egyre nehezebb helyzetben van az ágazat, az elmúlt időszakban ugyanis a művelési költségek 30-40 százalékkal emelkedtek, ugyanakkor mindez nem köszön vissza a termék árában, hiszen továbbra is tavalyi áron vásárolják fel azt. További probléma az élőmunka hiánya, hiszen többnyire az idős generáció, a hetven év feletti emberek dolgoznak, s ez gondokat okoz a betakarítás során. A fiatalok között manapság alig van valaki, aki elvállal ilyen jellegű munkát. A szüret ráadásul igen munkaigényes és nem kerülhető el a kézmunka sem. Csépe Attila ugyanakkor kiemelte, hogy az időjárás miatt várhatóan felgyorsul majd a szüret, így szeptember végén, október elején már feltehetőleg be is fejezik azt az ültetvényeken.

Az egyik legnagyobb veszélyt a mustgáz jelenti ebben időszakban

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hangsúlyozta, hogy a szőlő levének erjedésekor veszélyes anyag, azaz mustgáz keletkezik. A pince, vagy a szőlő tárolásra használt egyéb helyiség szellőztetésével, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével azonban elkerülhetőek az esetleges tragédiák. Ezek mellett alkalmazható a jól bevált a gyertyás módszer is, mikor az ember egy meggyújtott gyertyával ellenőrzi, hogy van-e elég levegő a pincében. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, azt jelzi, hogy nincs elég oxigén a helyiségben, azaz életveszélyes a pincébe menni.

– Évről évre több alkalommal riasztják ilyen esetekhez a tűzoltókat. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja az oxigént. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti – hívta fel a figyelmet a szóvivő, aki elárulta, hogy 1 liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel.

Abban a helyiségben, ahol a leszüretelt szőlőt tárolják, elengedhetetlen a rendszeres szellőztetés
Fotós: Szabó Péter / Forrás: Nool.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában