Fesztivál

2022.08.27. 15:00

Szilváról szólt a szombat Kétbodonyban – nagy tömeg tolongott az ízletes gombócokért (galéria)

Szikrázó napsütés, rengeteg éhes, ízletes falatokra váró vendég, és tartalmas kísérő műsorok hada: ez jellemezte a hagyományos Szilvaszombat fesztiválját a Cserhát dombjai között elterülő településen szombaton.

Hegedűs Henrik

Tömegeket vonzottak az ízletes gombócok

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

Amikor a déli órákban megérkeztünk a rendezvény helyszínére, igen nehézkes módon jutottunk parkolóhelyhez, de szerencsére az esemény központjához eléggé közel, így csak néhány lépést kellett gyalogolnunk, hogy a történések lényegéhez érjünk.

Az ízletes finomságokból nem volt hiány Kétbodonyban
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

A művelődési ház udvara már ezen a viszonylag korai órán megtelt érdeklődőkkel. A színpadon éppen zajlott a zenés felvezetéssel tartott ökumenikus istentisztelet, eközben pedig az egyes sátrak alatt serényen szorgoskodtak a főzőcsapatok. A feliratokon sorra olvastuk a különböző települések neveit: Magyarnándor, Bánk, Keszeg, Legénd, Csővár, Diósjenő, Szente ifjai, asszonyai készítették elszántan az eltérő ízesítésű gombócokat, hogy aztán bőszen kínálgassák a területük előtt elhaladó látogatóknak a kifőtt, és sajátos formában tálalt eledeleket. 

A magyarnándoriak gombóca például rendkívül puhább, krémesebb volt, omlósabban foszlott szét a fogak között, kifejezetten örömteli érzést nyújtva a fogyasztójának, és a patakiak pultjánál is sorban álltak az éhes szilvamajszolók. A házigazda asszonykoszorú pedig a jeles alkalomra felöltötte féltve őrzött népviseletét, így adogatták a púpozottra töltött tányérokat a náluk megjelenő vendégeknek.

Hamarosan kezdődött a Szilvaszombat ünnepélyes megnyitója: Halász Judit, Kétbodony polgármestere köszöntötte a közönséget, kiemelve, mennyire fontos számukra a palóc hagyományok tisztelete, amiben lényeges helyet foglal el a gasztronómiai kultúra, így a környékre oly jellemző kertművelés terményeiből származó gyümölcsök feldolgozása, amihez szorosan kapcsolódik a gyökerek táplálta népzenei és néptáncos örökség őrzése. 

A szabadtéri színpadon ezután egymást érték a fellépők, elsőként a helyiek vonultak fel, karonfogva, énekszóval, majd jöttek a többiek, szűkebb pátriánk értékeit felvonultatva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában