Égen

2022.08.07. 06:50

Ritka látványosság: színes gyűrűs nagy kócsag tűnt fel a Maconkán

A Velencei-tó szomszédságában gyűrűzött nagy kócsagot sikerült azonosítani a közelmúltban a Maconkai-víztározónál. A magyarországi természetvédelem címermadara főként az Alföldön fészkel, ott azonban az extrém aszály miatt kiszáradtak a vizes területek, így kerülhetett szűkebb hazánkba, élelem után kutatva.

Gulyás Edina

Valószínűleg élelem után kutatott, amikor Maconkán feltűnt a vízimadár

Forrás: Beküldött

Egy színes gyűrűs nagy kócsagot sikerült azonosítani a közelmúltban a Maconkai-víztározónál. A madarat idén fiókaként gyűrűzték a Velencei-tó szomszédságában, onnan kóborolt el megyénkbe – tájékoztatott Molnár Márton, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nógrád Megyei Helyi Csoportjának titkára. 

Érdekességként azt is elmondta, hogy a magyarországi természetvédelem címermadara a nagy kócsag. Az állatot valaha intenzíven vadászták, ugyanis dísztollait értékes kalapdíszként használták. Ezért hazánkban majdnem teljesen kipusztult az állomány. Az utolsó fészkelő párok a Kis-Balatonban maradtak meg. 

– Magyarországon a természetvédelem területén tett első hivatalos lépésként kócsagőrt kezdtek a fenti helyszínen alkalmazni. Az első őrt 1922-ben állították szolgálatba – ismertette a történetet Molnár Márton, hozzátéve: – Ennek köszönhetően mára ismét gyakorinak mondható a faj hazánkban. Mivel a megmentésére irányuló törekvések igazi sikertörténetnek bizonyultak, így lett a természetvédelem címermadara. 

A szakember arra is kitért, hogy a nagy kócsag elsősorban az Alföldön fészkel, Nógrád megyében viszonylag ritkán fordul elő. Azonban az extrém aszály miatt az alföldi vizes élőhelyek nagy területen kiszáradtak. Ennek következtében a faj egyedei hajlamosabbak a kóborlásra, így kerülhetett a napokban azonosított madár szűkebb hazánkba. Megfelelő táplálkozóhelyet kereshetett magának a Macon­kai-víztározónál. 

A nagy kócsag a magyarországi természetvédelem címermadara. Az állatot valaha intenzíven vadászták, tollait értékes kalapdíszként használták 
Forrás: Pexels

– Az elmúlt évtizedben színes gyűrűkkel jelölték meg a szakemberek a fiókákat, annak érdekében, hogy a vonulásukról és az állományt veszélyeztető tényezőkről minél több információt megtudjunk – ismertette Molnár Márton. – Mivel a nagy kócsagot felnőtt korában már szinte lehetetlen megfogni, ezért használunk színes gyűrűket. Azok távolabbról is jól láthatók távcső segítségével, így könnyedén le lehet olvasni róluk az adatokat. 
Az eddig Magyarországon meggyűrűzött nagy kócsagok Európa szinte minden országában megkerültek már. Azonosítottak egyedeket többek között Spanyolországban, Portugáliában, Szardínián, Németországban, Görögországban is. 

Mint mondta, a rendkívüli aszály következtében több víztározónk vízszintje is jelentősen csökkent. Ennek kapcsán többen ökológiai katasztrófáról és a természeti értékek súlyos károsodásáról beszéltek. A vízszint csökkenése ezekben a mesterséges tavakban azonban csak a gazdasági célból, mesterségesen telepített halállományra van negatív hatással. A vízimadarak számára például kimondottan előnyös a sekély vízállás, ez a kóborló nagy kócsag is ennek köszönhetően talált megfelelő táplálkozási lehetőséget. Emellett cankók, dankasirályok, vízityúkok és egyéb vízimadarak csapatai is nagyszerűen érzik magukat a megjelenő iszappadokon és sekély vizekben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában