Éleslátás

2022.08.24. 06:50

Fontos a rendszeres ellenőrzés: a legtöbb nógrádi szülő augusztusra időzíti gyermeke szemvizsgálatát

A védőnők szűkebb hazánkban is nagy figyelmet fordítanak a gyerekek látására. Iskolakezdés előtt különösen fontos lehet, hogy a diákok szeme rendben legyen. Az éleslátás és a szemüvegviselés fontossága mellett még a kancsalságra is oda kell figyelni, hiszen ez a probléma csak 8-9 éves korig orvosolható. Akkor alakul ki ugyanis véglegesen a térlátás, amihez elengedhetetlen a párhuzamos szemállás.

Fodor Orsolya

A szakemberek szerint félévente érdemes kontrollvizsgálatra vinni a gyerekeket (borítóképünk illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Az iskolakezdés előtt nem csak a diákok felszerelését kell megvásárolni a szülőknek, hanem érdemes a szemüveges csemeték látását is ellenőriztetni egy szakemberrel. Az orvosok általában a féléves kontrollt javasolják, de mindenkinek elmondják az utolsó vizsgálaton, hogy mikor érdemes újra ellátogatni a rendelőbe.

Palkovics Beáta etesi védőnő elmondta: rendszeresen ellenőrzik a gyermekek látását azelőtt is, hogy bekerülnének az iskolába.

– Már újszülött kortól figyelemmel követjük a kicsik látásfejlődését. A kötelező vizsgálatok egyéves kor után évente esedékesek a védőnőknél – emelte ki a szakember.

Hozzátette: a nem tökéletes látás kiszűrése és észrevétele meggyorsíthatja a korrigálási folyamatot. A rendszeres ellenőrzések hozzájárulnak ahhoz, hogy esetenként kevesebb ideig szoruljon valaki a szemüveg használatára.

Mint mondta, sajnos egyre több a szemüveges gyermek, és leginkább iskolás korban emelkedik a számuk. Érdemes tudni, hogy a nem tökéletes látás jele lehet kisebb korban, ha a gyermek bizonytalanul nyúl a tárgyakért, vagy nehezebben veszi fel a szemkontaktust. Emellett a szülőknek akkor is résen kell lenni, ha a csemetéjük feltűnően közelről nézi a televíziót vagy a mesekönyvet. Ilyen esetben mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, mert korán észlelve a gondot nagyobb az esély a probléma kezelésére.

A szülők hozzáállása nem mindig a legjobb

Fenyvesi Vera salgótarjáni látszerész korábban elmondta: tapasztalatai szerint az iskolakezdéskor sok diák jelentkezik be szemvizsgálatra, ám a szülők hozzáállása sajnos nem mindig megfelelő.

– Korábban előfordult már, hogy a felnőttek az orvosi javaslat ellenére beszélték le a gyermeküket a szemüveg viseléséről. Azt hiszik, jót tesznek ezzel, sajnos azonban tévednek – árulta el a szakember.

Időben kell lépni

Dr. Szentes Csaba salgótarjáni szemész szerint a szülőknek oda kell figyelni a csemetéjük párhuzamos szemállására is, mert a kancsalságot csak 8-9 éves korig lehet helyrehozni.

– Ha nem kezeli szakember a problémát, az a későbbi életükre is kihathat. Ugyanis bizonyos szakmák esetében elengedhetetlen a térlátás, ehhez pedig kulcsfontosságú a párhuzamos szemállás – hangsúlyozta a szakember.

Mint mondta, nem minden kezelés eredményes, mert hosszú a gyógyulás folyamata, ami akár hónapokig, vagy évekig is eltarthat. A gyerekek nem mindig viselik jól, ha például naponta több órán keresztül le van takarva a szemük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában