Avatás

2022.08.28. 09:27

Felújíttatta a mátraszelei kőkereszteket a település szülöttje

A település négy kőkeresztje közül kettőt – a mátraszelei focipálya közelében állót, illetve az Istenhegyen találhatót – 120 évvel ezelőtt a faluban élő Tótok család állította. A família egyenes ági leszármazottja, Varga Ferenc elhatározta: felújíttatja a kőkereszteket, amelyeket a munkálatok után ünnepi műsorral kísérve avattak fel és szenteltek meg szombaton.

Veres Edina

Megáldották a kőkereszteket

Forrás: Beküldött fotó

Fotó:

Vincze László, a község polgármestere érdeklődésünkre elmondta: Mátraszelén összesen négy ilyen vallásos jelkép található, amelyekre mind a mai napig fontos szimbólumként tekintenek, éppen ezért nagyon hálásak az egykori lakó önzetlen cselekedetéért.

Az eseményen Herperger János, egy nyugdíjas mátraszelei lakos ismertette a helyi kőkeresztek múltját, míg egy másik falubeli, Molnár Lajos – szintén a kereszteket állítók leszármazottjaként – ismertette a Tótok család történetét.

Varga Ferenc a megjelenteknek elmondta, hogy mi is vezette őt erre az útra.

– Először is a Tótok család egyenesági leszármazottja vagyok. Hithű római katolikusok, és szorgalmas, tehetséges emberek voltak. Én magam is meg vagyok keresztelve, és úgy érzem, hogy az őseimre, illetve a hagyatékukra büszkének kell lennem. A kőből faragott jelképek immár 120 éve állnak a szabad ég alatt, erősen megrongálódtak, így elengedhetetlenné vált a teljes felújításuk. Sőt, az istenhegyi alkotás le is dőlt a talapzatáról, így azt előbb vissza kellett helyezni az eredeti helyére. Mindehhez szerencsére adottak voltak az anyagi lehetőségeim. Ismereteim szerint viszonylag kevés történelmi objektum található Mátraszelén. Úgy vélem, hogy ezeket mindenképp meg kell védenünk, ez erkölcsi kötelességünk is – hangsúlyozta Varga Ferenc, aki abban bízik, hogy kezdeményezése másokban is felkelti az igényt az épített emlékek megóvására.

Varga Ferenc (balra) fontosnak érezte, hogy ősei hagyatékát rendbe hozza a falunak
Fotós: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Hozzátette: immár 26 éve nem a településen él, jelenleg Debrecenben lakik, ennek ellenére még mindig mátraszeleinek vallja magát. Varga Ferenc csupán annyit kért a keresztek helyreállításáért cserébe, hogy azok hátán egy kis tábla emlékeztesse rá az utókort: ő volt az, aki 120 év után felújíttatta a jelképeket.

Korponai István diakónus az Úr áldását kérte a focipálya előtti keresztre, amelyen ezután a megjelentek elhelyezték az emlékezés virágait. Ezután többen átvonultak az Istenhegyre, ahol szintén szentelt víz szállt a régi fényében tündöklő vallási szimbólumra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában