Csillaghullás

2022.08.05. 19:06

Felettünk ragyognak Szent Lőrinc könnyei: megyeszerte programokkal várják a csillagok szerelmeseit

A napokban érkeznek meg Szent Lőrinc könnyei, azaz hullócsillagok világítják meg fölöttünk az égboltot közel egy héten át. Ez alkalomból megyeszerte programokkal kedveskednek az érdeklődőnek.

Nagy Orsolya

A hullócsillagok láttán kívánni is lehet

Forrás: Nool | Archív

Fotó: Hegedűs Márk

Már most érdemes az éjszakai égboltot kémlelni, hiszen elkezdődött az augusztusi meteorraj. A nyár utolsó hava nemcsak melegebb, de általában az ég is derült, így látványosabb a csillaghullás is.

Könnyű József, a salgótarjáni csillagvizsgáló igazgatója portálunknak elmondta: a Perseidák meteorraj idén augusztus 11-én, csütörtökön fog tetőzni, de már augusztus 5-től, péntektől programokkal várják megyeszerte a csillagok szerelmeseit.

– A Perseidák szülő égitestje a Swift–Tuttle elnevezésű üstökös, aminek már mintegy 130 éves a keringési ideje és, amit az egykori napközelségei miatt kiszakadt por és kőszemcsék alkotnak. Ezek a Föld légkörébe kerülve felizzanak és elégnek, így válnak láthatóvá szabad szemmel is. Erre a meteorrajra jellemző, hogy csoportokban tűnik fel az égbolton – közölte Könnyű József.

Hozzátette: ezt egyébként Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, míg a görög mitológiában aranyesőként emlegetik. A mítosz szerint Zeusz aranyeső képében termékenyítette meg Danaét, argoszi királylányt. A nászuk gyümölcséből született meg Perszeusz félisten. A hagyomány szerint éppen ezért kell kívánni valamit, ha valaki hullócsillagot lát, mert mögöttük maga Zeusz és fia, Perszeusz áll, így biztos, hogy teljesül a vágyunk.

A szakember kitért arra is, hogy az éjfél körüli kelő és fogyó hold ronthat a látványon. Augusztus 11-e után már egyre nehezebben tekinthetjük majd meg a hullócsillagokat a közelgő telihold miatt.

Mint mondta, a következő napokban érdemes szabad szemmel kémlelni az égboltot, hiszen Szent Lőrinc könnyei fognak potyogni. Salgótarján adottságai pedig kiválóak, ugyanis a város fényei megmaradnak a völgyben. Ezáltal egy-egy nagyobb magaslatról, dombról, vagy természetközeli kirándulóhelyről lehet csodálni a szikrázó égboltot. Ráadásul akár 50-100 hullócsillagot is láthat az, aki türelmes. Az is előfordul azonban, hogy egy óra alatt csupán 3-4 mutatja meg magát.

A salgótarjáni csillagvizsgáló vezetője kiemelte, hogy az év folyamán más időpontokban is van csillaghullás, így ősszel és télen is, de akkor többnyire kedvezőtlen az égbolt.

Augusztus ezen időszakán megyeszerte programokkal készülnek a lakosoknak. Salgótarjánban a Gedőcz-tetői Csillagvizsgáló még pénteken megnyitja kapuit az érdeklődők előtt az Egy hét a Csillagok Alatt elnevezésű országos programsorozatnak köszönhetően.

Könnyű József elárulta: a kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át az éjszakai égbolt megfigyelésének az élményét.

Vanyarcon augusztus 12-én, pénteken várják majd a csillagászat iránt érdeklődőket a helyi foci pályán, 20 órától. Bánkon augusztus 10-én, szerdán derült időben, sötétedés után a tóparton erre az éjszakára lekapcsolják a közvilágítást, így feltárul majd a csodálatos égbolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában