Albérletárak

2022.08.29. 17:23

Drága, mégis olcsó: havi 90 ezer egy átlagos albérlet Salgótarjánban

Bár jelentősen emelkedtek az albérletek díjai egy év alatt, még mindig a legolcsóbb megyeszékhelyek között van Salgótarján. Íme, a friss ingatlanpiaci adatok!

Nool / MTI

Felszöktek a bérleti árak

Forrás: MW | Illusztráció

A lakbérek országos átlagban 23 százalékkal, Budapesten 25 százalékkal nőttek júliusban az egy évvel korábbihoz képest – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait idézve az MTI. Érdekes ugyanakkor, hogy bár a nominális díjak idén márciustól mind országosan, mind Budapesten magasabbak voltak a 2020. januári csúcsnál, reálértéken a kínálati díjak továbbra is elmaradtak a járvány előtti szinttől. A fogyasztóiár-indexet figyelembe véve idén júliusban országosan 4 százalékkal alacsonyabbak voltak a reállakbérek, mint 2020 januárjában. 

Lassult a bérleti díjak emelkedésének üteme 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az MTI-hez eljuttatott közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy sorrendben harmadik hónap volt a július, amikor az országos lakbérek több mint 20 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. 

– Az áremelkedés lassulást mutat, a havi szinten mért 2,3 százalékos országos és 3 százalékos fővárosi júliusi adat elmarad a júniusi 3,8 és 4 százalékos mutatótól – jegyezte meg. A szakértő arra is kitért: a kínálat augusztusban látott bővülése azt vetíti előre, hogy a bérleti díjak drágulási üteme tovább lassulhat. 

A nógrádi megyeszékhely a lista végén 

Az ingatlan.com elemzése szerint augusztusban a megyeszékhelyek közül Székesfehérváron voltak a legmagasabbak az árak, ahol 160 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, majd Győr és Veszprém következett 150-150 ezer forinttal. A legdrágábbak között volt még Debrecen 136 ezer, valamint Szeged 130 ezer forintos átlagdíjjal. Ezekben a városokban 13-30 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt. 

A legolcsóbb megyeszékhelyek közé sorolható Salgótarján, Békéscsaba és Kaposvár is, ám ezek 90-97 ezer forintos átlagos bérleti díja is 21-29 százalékos emelkedést tükröz egy év alatt – jelezte az ingatlanközvetítő cég. 

Százezres fiatalos, hetvenezres tégla 

A másik nagy ingatlanpiaci portál, az Ingatlanbazár felületén jelenleg két salgótarjáni lakást kínálnak bérbeadásra. Egy 56 négyzetméteres, kétszobás, a képek alapján fiatalos, modern stílusban felújított, abszolút belvárosi panellakást havi 100 ezer forintos áron; a Szerpentin úton pedig egy 39 négyzetméteres, egyszobás téglalakást havi 70 ezer forintért. Mindkét ingatlan esetében kéthavi kauciót kérnek a bérlőtől, a lakásokat pedig minimum egy évre adják csak ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában