Tűzszerészeket riasztottak

2022.08.04. 13:50

Csaknem húsz világháborús robbanóeszközt emeltek ki a földből Szécsény és Őrhalom között

A napokban a Szécsény és az Őrhalom között elhaladó járművek sofőrjei nem mindennapi jelenségnek lehettek szemtanúi, amikor is a tűzszerészek robbanóeszközök után kutatták át a területet.

Veres Edina

Borítóképünk illusztráció, egy másik helyszínen megtalált robbanóeszközt ábrázol

Forrás: Facebook/MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred

Megkeresésünkre a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének kommunikációs osztálya arról tájékoztatta portálunkat, hogy augusztus 1-jén és augusztus 2-án érkeztek rendőrségi bejelentések a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére Nógrád megyéből.

– A 22-es számú főút Őrhalom és Szécsény közötti szakaszán feltételezett robbanóeszközök kerültek elő az ároktisztítás során. A bejelentett két helyszín egymástól néhány száz méterre helyezkedett el. Az ezredünk katonái fémkereső műszerek segítségével kutatták át az érintett területet, amelynek során további világháborús robbanóeszközökre is rábukkantak – közölte az ezred kommunikációs osztálya.

A felsorolásukból kiderült, hogy végül hét darab, 82 milliméteres szovjet és egy 81 milliméteres német repesz aknavetőgránátot, öt darab, 76 milliméteres szovjet repeszgránátot és egy ugyanilyen típusú maradvány eszközt emeltek ki a földből. Ezek mellett még további négy – két RPG-40-es és egy RG-42-es szovjet, illetve egy magyar 36 M Vécsey – kézigránátot, valamint egy 76 milliméteres szovjet páncéltörő gránát maradványt találtak a helyszínen a tűzszerészek.

A 22-es számú főút mellől előkerült tizenkilenc robbanóeszközt a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították az ezred katonái, későbbi megsemmisítés céljából.

A tűzszerész művelet során nem volt szükség állampolgári korlátozások bevezetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában