Moszkitók

2022.08.22. 15:30

Az éjszakai órákban kezdik meg a szúnyoggyérítést Nógrád megye tizenegy településén

Hétfőn, késő este szűkebb hazánk 11 településének belterületén lehet majd szúnyoggyérítést végző platós járművekkel találkozni.

Nagy Orsolya

Autóról permetezik majd a szakemberek az irtószert megyénk településein

Forrás: BM OKF

Fotó: Szőke Péter

Mukics Dániel, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtószóvivője portálunknak elmondta, hogy Dejtárt, Hontot, Hugyagot, Ipolytarnócot, Ipolyvecét, Litkét, Ludányhalászit, Nógrádszakált, Őrhalmot, Szécsényt, illetve Patakot érinti az akció.

– A katasztrófavédelem által felkért rovarbiológusok országszerte folyamatosan elemzik a szúnyogok számát, valamint azok tenyészőhelyein, a vizekben fejlődő lárvák számát és fejlettségi állapotát is. Ez alapján tervezik meg a központi gyérítés hetente változó programját, amelynek célja a szúnyogártalom csökkentése azon települések belterületén, ahol a vérszívók nagyobb számban vannak jelen – közölte Mukics Dániel.

Hozzátette: a gyérítés során egy úgynevezett deltametrin hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek az autóról, amit nagyon apró cseppekre bontva, permetfelhőként juttatnak ki. Számos otthoni rovarirtó spray is ugyanebbe a hatóanyagcsaládba tartozik.

Mint mondta: a szer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra és növényekre ártalmatlan, az csak több ezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. A szakemberek pedig nagyon kis mennyiségben juttatják ki, négyzetméterenként kevesebb, mint 0,0001 grammot. Az irtószert csak a települések belterületén permetezik, ami a szabadban néhány órán belül lebomlik.

A sajtószóvivő kitért arra is, hogy a permetezések a késő esti és az éjszakai órákban zajlanak. Szeles, illetve esős időben pedig nem hatékony a kivitelezés, ezért, ha az időjárás nem teszi lehetővé a munkát, a meghirdetett időpontot követő első, vagy második este látják el a feladatot.

Nógrád megyében legutóbb július 13-án volt szúnyoggyérítés, összesen 14 településen, szintén autóról végzett kijuttatással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában