Gazdijogsi

2022.08.16. 06:50

A nógrádi gazdiknak sem árt a jogsi – hasznos ismeretekkel csökkenthető a kóbor állatok száma

Simon Gábor salgótarjáni kutyaoktató szerint dicséretes kezdeményezés a Gazdijogsi program, mert a felelős állattartáshoz is szükségesek bizonyos ismeretek. A begyűjtött ismeretekkel akár Nógrád megyében is csökkenhet a kóbor állatok száma.

Fodor Orsolya

A kölcsönös bizalom kialakítása nagyon fontos

Forrás: Archív Nool

Fotó: H. Cs.

Szűkebb hazánkban rendszeresen nagy problémát jelentenek az elkóborolt és a kidobott kutyák, amit a felelőtlen állattartás okoz. Amellett, hogy a szakemberek folyamatosan megpróbálják felhívni a lakosság figyelmét az ivartalanításra, tavaly életre hívta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Gazdijogsi programot.

Az online tananyaghoz bárki hozzáférhet ingyenesen. Ha valaki a tudástesztet is el szeretné végezni, akkor regisztrálni kell és egy harminc perces teszten meggyőződhet arról, megfelelő elméleti tudással rendelkezik-e a kutyatartást illetően. Abban az esetben, ha a tesztelő 65 százalék feletti eredményt ér el, akkor egy névre szóló oklevelet, azaz gazdijogsit kap.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos szerint a magyar társadalom megérett arra, hogy fogékony legyen egy felelős állattartást népszerűsítő programra. Az állatvédelmi törvény 1998 óta folyamatosan tökéletesedik, ami példaértékű Európában. A kidobott, vagy a megkínzott ebekről szóló hírek rendszeresen felháborodást váltanak ki az emberekben, ezért követelik a törvény szigorítását – olvasható a program weboldalán.

Nem mindegy, hogy egy kis lakásba keres-e valaki maga mellé társat, vagy egy családi házhoz
Forrás: Hegedus Mark / Archív Nool

Simon Gábor salgótarjáni kutyaoktató jó kezdeményezésnek tartja a Gazdijogsi programot. A szakember a kutyák szükségleteinek kielégítése és a gondoskodás mellett fontosnak tartja a megfelelő fajta kiválasztását.

– Sokszor tapasztalom a munkám során, hogy nem a megfelelő állatot választja néhány gazdi. Nem mindig az a jó döntés, ha valaki megveszi azt az állatot, amelyiknek csak a megjelenése fogta meg és figyelmen kívül hagyja a vérmérsékletét, az igényeit – fogalmazott a kutyaoktató.

Mint mondta, néhányan még azzal sincsenek tisztában, hogy ők mit szeretnének az ebtől. Nem mindegy, hogy egy kis lakásba keres-e valaki maga mellé társat, vagy egy családi házhoz. Azt is figyelembe kell venni a fajtaválasztásnál, hogy gyermekekkel kell-e együtt élnie az állatnak, vagy esetleg idősekkel.

A szakember arra is kitért, hogy a kutyaiskolában sokszor nagyon felkészült állattartókkal találkozik, de ennek az ellenkezője is előfordul. Lényeges, hogy a gazdi következetesen viselkedjen az állattal, mert csak így lehetséges egy harmonikus kapcsolatot kialakítani ember és kutya között.

Az engedelmesség kialakításához sok türelem és odafigyelés szükséges a gazdi részéről
Forrás: Hegedűs Márk / Archív Nool

Büntetik a felelőtlen állattartást | Szilaspogonyban rendszeresen gondot okoznak az elkóborolt ebek, ám az utóbbi hetekben egyre ritkábban fordultak elő kószáló, gazdátlan állatok a településen. – Korábban az is gyakorta előfordult, hogy a falunk határába vitték ki azokat a kutyákat a tulajdonosok, amelyektől meg akartak szabadulni. Ilyenkor a településen falkába verődve járták az utcákat az éhes állatok – árulta el Bódi Józsefné, a település polgármestere. Hozzátette: amikor szó volt az ivartalanítási programról mindössze két tulajdonost érdekelt a lehetőség. A helyieket talán jobban motiválja a felelős állattartásra, ha büntetést kell fizetniük a felelőtlen ebtartás miatt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában