Termelés

2022.08.05. 17:49

A kedvezőtlen időjárás ellenére is elégedett a szécsényi iskola az idei nyár termésátlagával

A szécsényi Lipthay Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban növénytermeléssel és állattartással is foglalkoznak. Hogy az idén nyárra tervezett munkálatokkal, hogy állnak, arról az iskola igazgatója mesélt hírportálunknak.

Sz. F.

Filkor Lajos, a szécsényi mezőgazdasági szakközépiskola igazgatója

Forrás: Nool archívum

– Munkára csak munkával lehet nevelni – vallja Filkor Lajos, a szécsényi mezőgazdasági szakközépiskola igazgatója. Az intézmény profiljához igazodva növénytermesztéssel és állattartással is foglalkoznak, 86 hektáron gazdálkodnak, a majorban állatokat tartanak. 

Filkor Lajos elmondta: jól haladnak az idei nyárra tervezett munkálatokkal. Már túl vannak a búza betakarításán, s a forró, száraz nyár ellenére elégedett a termésátlaggal, ami hektáronként 39 mázsát tesz ki. – Tudvalevő, hogy a legtöbb helyen még a 30 mázsát sem éri el ez a szám. Nem lehet okunk panaszra, mert az átvételi ár az elmúlt évhez viszonyítva duplájára emelkedett, így jól alakult a bevételünk – közölte az igazgató, hozzátéve, hogy a földjük egy mély fekvésű területen található, így a növények ott jobban átvészelték az aszályos időt. 

Náluk inkább a csapadékos időszakok okoznak problémát. A hétvégi esőzés viszont jól jött a kukoricatáblának. A tízhektáros legelőjük azonban már korábban kiszáradt, legeltetésre alkalmatlan. Van egy 20 hektáros kaszálójuk is, ahonnan betakarították a téli szálastakarmányt. Ahogy az igazgató mondta, az állatok takarmányozása mellett a szálastakarmányból eladásra is jut. A majorban kilenc tehenet tartanak, amelyek szaporulatát, a borjakat értékesítik. Kilencven anyajuhuk is van, amiknek szintén eladják a szaporulatát, a sertésállományt viszont már felszámolták. 

Hozzátette: a termeléshez a szükséges erő- és munkagépek rendelkezésükre állnak. A nyári gyakorlaton lévő tanulók is bekapcsolódnak a munkálatokba. A kedvezőtlen időjárás ellenére az igazgató elégedett az iskolai gazdaság teljesítményével. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában